27. Februara 2024.

Pentagon priznao čiju su tehnologiju koristili za uništavanje po Bliskom istoku

Američka vojska je pojačala upotrebu vještačke inteligencije nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, navodi se u novim izveštajima svjetskih medija.

Šajler Mur, glavni tehnološki oficir američke Centralne komande, rekla je za Blumberg da su algoritmi mašinskog učenja pomogli Pentagonu da identifikuje mete za više od 85 vazdušnih udara na Bliskom istoku ovog meseca.

Američki bombarderi i borbena avijacija izveli su vazdušne napade na sedam objekata u Iraku i Siriji 2. februara, potpuno uništivši ili barem oštetivši rakete, projektile, skladišta dronova i operativne centre.

Pentagon je takođe koristio sisteme veštačke inteligencije da pronađe raketne bacače u Jemenu i plovila u Crvenom moru, koje je potom uništio višestrukim vazdušnim napadima. Algoritmi mašinskog učenja koji se koriste za sužavanje opsega lociranja mete razvijeni su u okviru projekta koji se zove Mejven, u kom su Google i Pentagon sarađivali.

Konkretno, projekat je podrazumevao upotrebu Google AI od strane američke vojske za analizu snimaka dronova. To je izazvalo pometnju među zaposlenima u tehnološkoj kompaniji, a neki su čak i dali otkaz zbog toga.

Mur je za Blumberg navela da američke snage na Bliskom istoku nisu prestale da eksperimentišu sa upotrebom algoritama za identifikaciju potencijalnih ciljeva pomoću dronova ili satelitskih snimaka čak i nakon što je Google prekinuo ovo partnerstvo.

Vojska je testirala sve ovo prošle godine u simulacijama, ali je počela da koristi algoritme ciljanja u stvarnim operacijama nakon napada Hamasa 7. oktobra, istakla je Mur, i dodala da su vojnici ipak proveravali i verifikovali preporuke AI sistema.

Ljudsko osoblje je takođe predlagalo kako da se napadi odvijaju, i uz koje oružje, bila je jasna Mur, i dodala da “ne postoji algoritam koji samo radi, dolazi do zaključka i onda prelazi na sledeći korak, već je uvek uključen i ljudski faktor u procesu provere”.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Ratko
Ratko
1 mjesec prije

Ništa novo, svako normalan zna da sve te velike kompanije ili su oni stvorili ili ako nisu onda su morali sarađivati sa njima kada su postali veliki, priče o garažama iz kojih su svi počeli su u većini slučajeva priče za malu djecu…google, FB, ove nove AI firme, sve je to pod njihovom kontrolom…