8. Septembra 2023.

Pentagon odgovorio Moskvi

Zamenica portparolke Pentagona odgovorila na optužbe Moskve da će granate s osiromašenim uranijumpm izazvati obolevanje od raka i drugih bolesti.
Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena objavila je ove sedmice da će SAD poslati protivvazdušnu odbranu, artiljeriju i protivtenkovsko oružje Ukrajini kao deo najnovijeg paketa vojne pomoći. Protivtenkovsko oružje uključuje granate s osiromašenim uranijumom za tenkove Abrams, koji će u Ukrajinu stići sledećih sedmica.


Ruska vlada nazvala je odluku da se pošalju projektili s osiromašenim uranijumom “neljudskim činom”, navodeći da bi ta municija mogla da stvori radioaktivni oblak koji bi doveo do obolevanja od raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.


Zamenica portparolke Pentagona Sabrina Sajn je izjavila da su SAD uverene da će ukrajinske snage odgovorno koristiti tu municiju i da su ruske tvrdnje o projektilima neutemeljene.

“Centar za kontrolu bolesti je izjavio da nema dokaza da granate s osiromašenim uranijumom uzrokuju rak”, rekla je Sajn.

“Svetska zdravstvena organizacija izveštava da nije bilo porasta leukemije ili drugih vrsta raka… Čak je i Međunarodna agencija za kontrolu nuklearnog naoružanja nedvosmisleno izjavila da nema dokazane veze između izloženosti i porasta raka ili značajnih uticaja na zdravlje ili okolinu”, dodala je.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare