13. Aprila 2023.

Pentagon dokumenti: SAD prisluškivale Gutereša, evo šta mu zamjeraju

Dokumenti pokazuju da je Vašington pomno pratio Gutereša.

Nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaciju između Gutereša i njegovog zamjenika, kao i zapažanja Gutereša o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.

Jedan dokument koji je “procurio” fokusiran je na crnomorski dogovor o žitaricama, koji su u julu sklopili UN i Turska, nakon straha od globalne prehrambene krize. U njemu se sugeriše da je Gutereš bio toliko zainteresovan za očuvanje dogovora da je bio spreman da udovolji interesima Rusije, navodi BBC.

“Gutereš je naglasio svoje napore da poboljša izvoznu sposobnost Rusije”, stoji u dokumentu, “čak i ako to uključuje sankcionisane ruske subjekte ili pojedince”.

Njegovi postupci u februaru, prema proceni iznesenoj u povjerljivom dokumentu, bili su “potkopavanje širih napora da se Moskva pozove na odgovornost za svoje postupke u Ukrajini”.

Napominjući da neće komentarisati dokumente koji su “procurili”, jedan visoki zvaničnik rekao je da su UN “vođene potrebom da se ublaži uticaj rata na najsiromašnije na svijetu”.

“To znači učiniti sve što možemo kako bismo snizili cijenu hrane i osigurali da đubrivo bude dostupno zemljama kojima je najpotrebnije”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Rusija je često ukazivala da joj je otežan izvoz žitarica i đubriva zbog međunarodnih sankcija u domenu plaćanja, osiguranja i brodskog transporta, pa je najmanje dvaput Moskva upozorila da će suspendovati saradnju u okviru crnomorskog sporazuma o izvozu žita ukoliko njeni prigovori ne budu uvaženi, napominje BBC.

Još jedan dokument koji datira iz sredine februara opisuje otvoreni razgovor između Gutereša i njegove zamjenice Amine Mohamed.

U njemu Gutereš izražava “zaprepašćenje” pozivom predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Evropa proizvede više oružja i municije zbog rata u Ukrajini.

Njih dvoje razgovaraju i o nedavnom samitu afričkih lidera, a prema navodima, Amina Mohamed kaže da je kenijski predsjednik Vilijam Ruto “nemilosrdan” i da mu “ne vjeruje”.

Američki portparol zadužen za pitanja nacionalne bezbjednosti Džon Kirbi rekao je za BBC da američka vlada radi sve kako bi otkrila izvor curenja dokumenata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare