Vrijeme pripreme: 15min
Vrijeme kuhanja: 40min
Ukupno vrijeme: 55min
Ako želite što duže uživati u okusima i mirisima domaćih jabuka, najbolje rješenje je napraviti pekmez od njih. Možete ga pripremiti s kiselim ili slatkim jabukama, zavisno od ukusa. U ovom receptu nismo koristili šećer, a dobijeni pekmez idealan je za kolače, palačinke i kao nadjev za pite.
Sastojci:
1 kg jabuka
½ kašikice cimeta
100 ml vode
1 limun
šećer (po izboru)
Priprema:
- Pripremite jabuke:
Jabuke operite, ogulite i narežite na manje komade.
- Blendajte:
Narezane jabuke prebacite u blender i blendajte do kašaste teksture.
- Sjedinite sastojke:
U dobijenu smjesu dodajte limun, vodu i cimet te sve dobro promiješajte.
- Kuhajte:
Smjesu stavite na laganu vatru u lonac s debljim dnom. Dodajte 100 ml vode i kuhajte 40 minuta.
- Pripremite staklenke:
Prije ulijevanja vrućeg pekmeza u staklenke potrebno ih je sterilisati. Poklopce i staklenke dobro isperite, pa stavite u pećnicu okrenute otvorom prema dole na 100-150 stepeni na 10 minuta.
Staklenke će biti vruće pa ih rukavicom okrenite prema gore kako bi izašla sva para, te ih vratite u pećnicu na još 3 minute.
- Čuvanje pekmeza:
Vrući pekmez ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Ostavite da se ohlade i čuvajte u frižideru.
Azra.ba