7. Augusta 2023.

Peking: Sklonite ih

Kina je danas poručila Filipinima da uklone svoj usidreni ratni brod sa koralnog ostrva Drugi Tomasov greben u Južnom kineskom moru.

Kina je tokom vikenda pomoću vodenih topova blokirala prolazak dva filipinska vojna broda za snabdevanje, u okviru težnji obe zemlje da demonstriraju polaganje prava na to ostrvo.

Predsednik Filipina Ferdinand Markos Mladji izjavio je danas da ta zemlja nastavlja da demonstrira svoj suverenitet i teritorijalna prava, uprkos izazovima u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

Filipini su optužili kinesku obalsku stražu da je blokirala i gađala vodenim topovima filipinski vojni brod za snabdevanje u, kako je navedeno, rutinskoj misiji rotacije snaga i snabdevanja, a Kina je ranije saopštila da je Filipinima poručila da ne šalju brodove u Drugi Tomasov greben i da ne šalju ratnim brodom “građevinski materijal koji se koristi za popravku i pojačanje velikih razmera”.

Filipini su 1999. namerno usidrili ratni brod da bi stekli pravo na Drugi Tomasov greben, potopljeni greben koji je deo ostrva Spratli u Južnom kineskom moru, a Kina je tokom vikenda saopštila da ima “neosporan” suverenitet nad tim područjem.

Kina tvrdi polaže pravo na suverenitet nad ostrvom Spratli, koje se sastoji od mnogih ostrvaca, obala grebena i plićaka, i koje leži u centru Južnog kineskog mora i duž glavnih brodskih puteva.

Vijetnam, Brunej, Malezija i Filipini takođe tvrde da polažu pravo na to ostrvo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare