Peking o obaranju balona: Tražili smo od SAD da to reše na miran način, oni su insistirali na sili - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Peking o obaranju balona: Tražili smo od SAD da to reše na miran način, oni su insistirali na sili

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, prema naredbi predsednika SAD Džozefa Bajdena. Stigla je i prva reakcija Pekinga u vidu saopštenja: “Kina je jasno tražila od SAD da to reše na miran, profesionalan i uzdržan način, a SAD su insistirale na upotrebi sile”.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je misija obaranja sumnjivog “kineskog špijunskog balona” kod istočne obale bila uspešna i istakao da je Pentagonu naredio da obori letelicu čim to bude bezbedno.

Vojska je, prema navodima zvaničnika, koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je projektil AIM-9X.

Ulazak kineskog balona, za koji Peking tvrdi da je meteorološka letelica, izazvao je nove tenzije u odnosima dve zemlje, a američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je posetu Kini.

Kina je najoštrije osudila obaranje letelice, navodeći da je ona potpuno slučajno zalutala u vazdušni prostor SAD.

“Kina je jasno tražila od SAD da se s tim pravilno pozabave, na miran, profesionalan i uzdržan način. SAD su insistirale na upotrebi sile, očigledno preterano reagujući”, saopštilo je kinekso Ministarstvo spoljnih poslova.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je kineska vlada koristila balon “za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država”.

“Današnja smišljena i zakonita akcija pokazuje da će predsednik Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost uvek stavljati bezbednost američkog naroda na prvo mesto, dok efikasno odgovaraju na neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta”, dodao je Ostin.

RTS

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.mart 2023. godine

Vanja A

List Gardijan i njegove veze sa ropstvom: Šta su istraživači otkrili i šta je sledeće?

M.

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Ostavite komentar