26. Aprila 2023.

Peking nakon razgovora sa Zelenskim: Nastavljamo strateško partnerstvo, prekid vatre potreban što prije

Ukrajinski predsednik je objavio na Tviteru da je razgovor bio dug i sadržajan i izrazio nadu da će imenovanje novog ambasadora zemlje u Kini doprineti boljem razvoju odnosa dveju zemalja. Prethodni ambasador je, podsetimo, umro u februaru 2021. godine.

“Imao sam dugačak i sadržajan razgovor sa predsednikom Si Đinpingom. Verujem da će ovaj razgovor, kao i postavljanje ambasadora Ukrajine u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralnih odnosa”, napisao je Zelenski.

Predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova, nakon razgovora lidera, poručio je da Kina ostaje dosledna svojoj politici i da je vrlo jasna da je spremna da nastavi da radi na razvoju bilateralnih odnosa sa Ukrajinom.

“Obe strane treba da nastave tradiciju međusobnog poštovanja i iskrenosti i da razvijaju kinesko-ukrajinsko strateško partnerstvo”, saopštili su iz Pekinga.

U međuvremenu, ruski mediji prenose da je kineski predsednik tokom razgovora istakao da će Peking nastaviti da radi na tome da što pre dođe do prekida vatre u Ukrajini. U tom cilju, kako je rekao, Kina će poslati svoje izaslanike i u Ukrajinu i u druge zemlje radi konsultacija.

Prvi telefonski razgovor dvojice predsednika održan je u julu 2021. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare