30. Decembra 2024.

Pečeni krompir u ljusci

Krompir je zahvalna namirnica, koju možemo pripremiti na bezbroj načina, a ovo je jedan od njih.

Sastojci:

800 g krompira

(6 komada)

2 kašičice svinjske masti

so, biber

Prilog:

kiseli kupus

ajvar

mladi sir

slanina

čips čvarci

Priprema:

Krompir dobro operite pod mlazom hladne vode. Najbolje je koristiti četkicu pa ga istrljati da se odstrane sve nečistoće jer ga nećete guliti. Opran krompir ostavite na suvoj krpi da se ljuska prosuši. Pleh obložite pek-papirom. Mast ugrijte kako bi bila tečna. Svaki krompir prepolovite po dužini pa stavite na pleh. Premažite svaku polovicu otopljenom svinjskom mašću, posolite i pobiberite. Zatim svaki krompir okrenite presječenom stranom ka dolje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Poslije 20 minuta izvadite pleh iz rerne i krompir okrenite tako da presječena strana bude gore. Vratite u rernu na 20 minuta. Servirajte odmah, sa čips čvarcima, ajvarom, mladim sirom i kiselim kupusom.

* Recept preuzet sa stranice “Jekin Kapric”.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare