Pečeni karfiol je postao nezaobilazni dodatak mnogim jelima, zahvaljujući svojoj svestranosti, bogatom ukusu i nutritivnim prednostima. Ovo povrće, koje je često zanemareno u korist popularnijih namirnica, u pečenom obliku donosi pravu eksploziju ukusa i može se uklopiti u raznovrsne kulinarske kombinacije.
Bilo da ga koristiš kao glavno jelo, prilog ili dodatak svježim salatama, pečeni karfiol će te iznenaditi svojom jednostavnošću i dubinom ukusa.
Pečeni karfiol ima jedinstvenu sposobnost da transformiše svoj blagi ukus u nešto izuzetno kada se priprema u rerni. Proces pečenja karfiolu daje hrskavu spoljašnost i mekanu unutrašnjost, a njegova prirodna slatkoća dolazi do izražaja. Dodavanje jednostavnih začina poput maslinovog ulja, soli, bibera, i limunovog soka, može ovu namirnicu pretvoriti u pravu deliciju.
Karfiol je pravo blago kada je riječ o nutritivnim vrijednostima. Bogat je vitaminima C, K i B6, kao i vlaknima koja pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje. Takođe je odličan izvor antioksidanasa, koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala i smanjenju upala. Niskokaloričan, ali zasitan, pečeni karfiol je savršena opcija za one koji paze na svoju ishranu.
Kako pripremiti savršeno pečeni karfiol?
Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica dimljene paprike (opcionalno)
- Sok od pola limuna
- Svjež peršun ili korijander za dekoraciju
Priprema:
Zagrij rernu na 200°C. Karfiol očisti i isjeci na manje cvjetiće, pazeći da budu približno iste veličine kako bi se ravnomjerno pekli (možeš koristiti i zamrznuti karfiol).
U velikoj činiji pomiješaj karfiol sa maslinovim uljem, solju, biberom, dimljenom paprikom i limunovim sokom. Dobro promiješaj.
Rasporedi karfiol na pleh obložen papirom za pečenje, pazeći da cvjetići budu u jednom sloju kako bi se ravnomerno ispekli.
Peci u zagrijanoj rerni 25-30 minuta, ili dok karfiol ne postane zlatne boje i hrskav na spoljašnosti.
Posluži topao, posut svježim peršunom ili korijanderom, uz dodatak limunovog soka za osvježavajući ukus.
Ideje za serviranje
Pečeni karfiol se može poslužiti na mnogo različitih načina. Kao prilog, savršeno se slaže uz pečenu piletinu, ribu ili tofu. Takođe, možeš ga dodati u različite salate, gdje će njegova hrskavost i intenzivan ukus dodati novu dimenziju. Probaj ga u kombinaciji sa rukolom, feta sirom i prelivom od tahinija za jednostavnu, ali impresivnu salatu.
Takođe, pečeni karfiol možeš koristiti kao bazu za vegetarijanske obroke ili ga blendati u kremastu supu koja će te oduševiti bogatstvom ukusa. Bez obzira na to kako ga odlučiš pripremiti, jedno je sigurno – pečeni karfiol će postati zvijezda tvojih obroka.
Ultra.ba