10. Jula 2023.

Pazite se, Microsoft Edge bez pitanja instalira bloatware

Ukoliko koristite Microsoft Edge browser, obratite pažnju, jer su mnogi prijavili da su primetili instalirane ekstenzije za koje ih niko nije pitao

Prema pisanju sajta Ghacks, u pitanju je najčešće Google Docs Offline ekstenzija, koja vam omogućava da u Microsoft Edge radite offline sa Google Office alatima ako što su Docs, Sheets i Slides.

Ovo ponašanje je primećeno od pre dve nedelje kada je izašla Edge 114.0.1823.58 verzija. Po svemu sudeći, ovakvo ponašanje nije obuhvatili sve korisnike, ali nam i dalje nije jasno šta je po sredi. Da stvar bude gora, instalirana ekstenzija nije aktivna, što možete videti iz slike našeg Edge browsera (verzija 114.0.1823.67).

Microsoft navodi da će se ekstenzija automatski aktivirati kada odete na Google Docs.

Zašto?

Pitanje koje se postavlja je zbog čega je Microsoft odlučio da Edge korisnici treba da imaju instaliranu Google Docs Offline ekstenziju, i to bez bilo kakve potvrde, pitanja i informacija. Posebno jer Microsoft ima svoje office alate, pa bi više smisla imalo da vidimo offline alate za Word, Excel i Power Point…

Čak i da su vam korisne ove ekstenzije, Edge je trebao da vas obavesti i da vam ponudi da birate šta želite da imate instalirano na svom računaru. Zamislite kada bi svaka aplikacija koju koristite sa novom verzijom počela da vam instalira poneki dodatak i ekstenziju bez vašeg znanja. Google Docs Offline deluje kao vrlo benigna, ali nam se nikako ne sviđa praksa koja podseća na Apple logiku: „ne brinite vi ništa, znamo mi šta je najbolje za vas“.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare