6. Septembra 2023.

Pazite kada kupujete ručak na poslu: Najpopularniji obroci na pauzi mogu da nas koštaju zdravlja

Stručnjaci upozoravaju da postoji mnogo namirnica za koje ljudi veruju da su zdrave, ali u stvarnosti mogu izazvati visok krvni pritisak.

Dve studije su potvrdile da hrana koju najverovatnije jedete na pauzama za ručak može povećati rizik od smrtonosnih kardiovaskularnih bolesti. U dvostrukim prezentacijama na godišnjem sastanku Evropskog kardiološkog društva u Amsterdamu, istraživači su otkrili da konzumiranje ultra-prerađene hrane (UPF) poput žitarica, gaziranih pića i brze hrana, značajno povećavaju rizik od visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara.

Anušrija Pant, istraživač uključen u jednu od studija, rekla je da mnogi pogrešno veruju da su neke UPF namirnice zdrav izbor, kao što su sendviči koji se kupuju u prodavnici, žitarice, supe i jogurti sa niskim sadržajem masti.

“Može biti da hrana za koju mislite da je zdrava zapravo doprinosi razvoju visokog krvnog pritiska.”

“Ultra obrađena hrana obično ima manje vlakana, mnogo soli i šećera, a poznato je da svi ovi faktori deluju anti-kardioprotektivno. Mnogo namirnica koje se reklamiraju kao “zdrave”, jer su malokalorične, a kada na deklaraciji pogledamo sadržaj soli, vidimo da je previsok. Znamo da je visoka količina soli glavni krivac hipertenzije.”

Ona je upozorila da bi Britanke mogle biti posebno ugrožene, jer njihova ishrana obično sadrži 57 odsto ove hrane. To je za trećinu više od najvećeg unosa u studiji.

Otkrili su da je kod 39% žena veća verovatnoća da će razviti visok krvni pritisak u poređenju sa onima sa najnižim unosom ultra-obrađene hrane. Druga studija, koju je predstavio Jang Ku u ime istraživača sa Četvrtog kineskog vojnog medicinskog univerziteta, otkrila je da su oni koji su jeli najviše UPF-a imali skoro 25% veću verovatnoću da će imati srčani udar, moždani udar ili anginu.

Pored toga, istraživači su otkrili da je povećanje unosa UPF-a za samo 10% dovelo do značajnog skoka rizika od srčanih oboljenja. Tim je takođe otkrio da su oni koji su imali manje od 15% svoje ishrane sačinjeni od UPF-a bili najmanje izloženi riziku od zdravstvenih problema povezanih sa srcem.

Rezultati bi trebalo da služe kao “poziv za buđenje” za Veliku Britaniju, a i šire. Istraživači su za “The Guardian” rekli:

“S obzirom da UPF predstavlja 55% naše ishrane, to bi trebalo da bude poziv za buđenje. Ako u preradi hrane postoji nešto što je štetno, onda je to katastrofa.”

Prethodna istraživanja su povezivala ultra-prerađenu hranu sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i rakom. Katarin Džener, direktorka Saveza za zdravlje gojaznosti, rekla je:

“Ne bi trebalo da bude moguće da kompanije tvrde da su njihove ultra-prerađene namirnice ’zdrave‘”.

U odvojenom istraživanju predstavljenom na konferenciji, kineski naučnici su otkrili jasnu vezu između ultra-prerađene hrane i srčanih bolesti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare