11. Septembra 2023.

Pazar preko interneta težak 2,3 miliona KM

Kupovina putem interneta i naručivanje iz inostranstva odavno su postali dio kupovnih navika građana Bosne i Hercegovine, a to potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako je rečeno iz UIO BiH za “Nezavisne novine”, tokom osam mjeseci ove godine za narudžbe iz inostranstva koje su ostvarene preko interneta građani su izdvojili nešto više od 2,3 miliona KM.

Navedeni višemilionski iznos građani su izdvojili za 13.227 kg robe, dok je za dažbine plaćeno nešto više od pola miliona KM.

U odnosu na ovogodišnju online kupovinu, tokom istog perioda prošle godine građane BiH su narudžbe iz inostranstva koštale 219.549 KM više, odnosno skoro 2,6 miliona KM za 17.200 kilograma robe.

Iz UIO BiH istakli su da uvoznim dažbinama ne podliježu svi paketi koji pristižu iz inostranstva.

“Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini. Robom zanemarive vrijednosti smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300 konvertibilnih maraka po pošiljci, isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duvan i duvanske prerađevine”, rekli su u UIO BiH.

Prema podacima UIO BiH, najviše robe vrijednosti 1,2 miliona KM ocarinjeno je u Sarajevu, dok je u Banjaluci ocarinjeno robe vrijednosti nešto većoj od 600.000 KM. Ocarinjena roba u Mostaru imala je vrijednost 547.992 KM.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” iz Banjaluke, istakao je da građani imaju različite razloge zbog kojih se odlučuju za kupovinu preko interneta.

“Ponekad je jeftinije kupiti određeni proizvod preko popularnih sajtova za prodaju izvana. Neki proizvodi su zaista mnogo jeftiniji nego u našim trgovinama”, rekao je Srdić te dodao da potrošači prilikom internet kupovine imaju i pravo na raskid ugovora u roku od 15 dana bez ikakvog obrazloženja što, prema njegovim riječima, nije moguće prilikom normalne kupovine.

Takođe, istakao je da se iz godine u godinu povećava broj potrošačkih prigovora prilikom online kupovine jer potrošači ne mogu da ostvare svoja prava.

Putem interneta kupuje i Ana V., u čijoj se košarici najčešće nađu knjige i odjeća, za koju ponekad nije sigurna da li će joj odgovarati.

“Prije nego što bilo šta kupim istražim da li sam ja kao kupac zaštićena, odnosno da li postoji mogućnost povrata ukoliko mi roba ne odgovara ili je oštećena, te ako mi svi uslovi odgovaraju onda se odlučujem za kupovinu”, rekla je ona.

Ipak, iako robu naručuje i putem interneta, navodi da se radije odlučuje za kupovinu na licu mjesta ukoliko u blizini postoji prodavnica željenog proizvođača.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare