12. Aprila 2023.

Patrijarh Porfirije krajem aprila u Mrkonjić Gradu

Starješina Hrama Savo Janković rekao je da je posjeta srpskog patrijarha od velikog značaja i veliki blagoslov.

  • Dolazak patrijarha Porfirija ima veliki značaj i daje snagu svima nama, da nas pouči, da nas blagoslovi i da nam da snage da nastavimo sa dobrim i čestitim djelima – istakao je protojerej-stavrofor ?anković.

Starješina Hrama naveo je da Njegova svetost dolazi na poziv Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija da osvešta ovaj hram, koji je uvijek dijelio sudbinu srpskog naroda ovog kraja i stradao sa njim.

Prota ?anković je istakao da je Hram Rođenja Presvete Bogorodice potpuno rekonstruisan, te da je sve rađeno na najkvalitetniji način.

  • Obnova je počela 2013. godine, Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grijanj. U unutrašnjosti hrama sve urađeno onako kako se najbolje znalo i moglo – rekao je starješina Hrama.

Protojerej-stavrofor Janković izjavio je da su u obnovi učestvovali parohijani, lokalna zajednica, kao i republičke institucije.

Načelnik Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je Srni da opština zajedno sa crkvenom opštinom učestvuje u organizaciji posjete patrijarha Porfirija.

  • Povod posjete je osveštanje obnovljenog Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, a važno je istaći da su u obnovi učestvovale institucije, privrednici i brojni građani – naglasio je Vođević.

On je pozvao stanovnike Mrkonjić Grada, ali i sve vjernike da dostojanstveno, u što većem broju, dočekaju patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

U čast patrijarhovog dolaska 29. aprila u 17.45 časova biće služena doksologija, a nakon nje i večernje bogosluženje.

Patrijarh će 30. aprila u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mjestu drevne crkvice koja je izgorjela u požaru, a koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf – kako se nekada zvao ovaj grad.

To se desilo 3. septembra kada je u 3.00 časa ujutru buknuo jak požar, koji je između ostalih gradskih dragocjenosti odnio i pravoslavnu crkvu.

Stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata nisu mimoišla ni Bogorodičin hram, te je obnavljan i u vremenu od 1953. do 1960. godine.

Novo stradanje Hram je doživio u posljednjem ratu kada su ga neprijateljske jedinice xrvatske vojske 1995. godine granatirale i zapalile, ali voljom Božijom nije izgorio.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare