26. Februara 2024.

Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog u crkvi na Novom Beogradu, koja nosi ime ovog svetitelja i utemeljivača srpske države, a u prigodnoj besjedi je istakao da je važno čuvati i živjeti predanje Hristovo.

Njegova svetost je naveo da Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas praznuju slavu posvećenu svetitelju, koji je otac, korijen i izvor pravoslavnih Srba, saopšteno je iz Informativne službe SPC.

– Nek Bog da da se držimo amaneta koji nam je ostavio Sveti Simeon Mirotočivi zato što to nije amanet koji nas drži za zemlju – ne tiče se tla i krvi, nego se tiče suštine našega postojanja. Tiče se onoga o čemu je današnje Јevanđelje govorilo, a to je da ko hoće da sačuva dušu svoju izgubiće je, a ko izgubi Hrista radi, naći će je – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski naglasio je da je predanje riječ koja smeta ušima modernog čovjeka, koji hoće da sve u njemu počinje i da se sve sa njim završava.

– Važno je da, držeći se amaneta Svetog Simeona Mirotočivog, znamo da držimo predanje. Neka molitve Svetog Simeona učine da čuvamo predanje, jer predanje nije ništa drugo nego Hristos i Јevanđelje, a to predanje znači da želimo da budemo bolji i da budemo dobri, a ne da nam bude dobro i da nam to bude cilj – poručio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost čestitao je sveštenicima i parohijanima hrama Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu današnju krsnu slavu.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, oca Svetog Save i osnivača dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare