Paraliza u Njemačkoj: Sve stalo, zatvoreni najveći aerodromi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Paraliza u Njemačkoj: Sve stalo, zatvoreni najveći aerodromi

Sindikati u Njemačkoj otpočeli su generalni štrajk u saobrac´aju, koji c´e trajati 24 sata. Oni zahtevaju vec´e plate, a gotovo potpuno su stale regionalna železnica, kao i letovi sa velikih aerodroma, poput onog u Frankfurtu.

Na najvec´em nemačkom aerodromu u Frankfurtu otkazani su svi današnji letovi, čak 1.170, a procena je da je pogođeno 160.000 putnika.
Ne radi ni aerodrom u Hamburgu, gde je otkazano svih 147 današnjih letova, ili avioni na njima lete bez putnika. Svi domac´i letovi otkazani su i na aerodromima Lajpcig i Drezden.

Železnički saobrac´aj u brojnim delovima Nemačke je potpuno prekinut. U Berlinu ne rade regionalna i prigradska železnica. Sindikat železničara saopštio je da u pokrajinama Hese i Severna Rajna Vestfalija „ništa više ne radi“. Iako je Zapadna Pomeranija manje pogođena štrajkom nego drugi delovi zemlje, regionalna železnica je i tamo stala, a i železničke kompanije koje ne štrajkuju, ne mogu da voze zbog štrajka železničkih službi, prenose nemački mediji.

Na veliki štrajk upozorenja pozvali su sindikat železnice i saobrac´aja EVG i sindikat zaposlenih u javnom sektoru Ver.di. Štrajk se održava tokom pregovora poslodavaca i sindikata zaposlenih u javnom sektoru. Sindikat Ver.di traži povec´anje plate od 10,5 odsto, ali tako da najmanje povec´anje bude 500 evra mesečno u bruto iznosu.
Odbijena je ponuda poslodavca da povec´anje iznosi pet odsto u dva koraka, te da bude jednokratno isplac´eno po 2.500 evra.
Sindikat železničara zahteva povec´anje od 12,5 odsto, odnosno najmanje 650 evra mesečno.
Pored železnica i aerodroma, očekuje se da štrajk pogodi i druge vidove javnog prevoza, a potpunu blokadu sindikati su najavili u sedam od 16 nemačkih pokrajina.

Danas objavljeno

Zatvorena birališta u Turskoj

Vanja A

Objavljeno koliko je ljudi iz Ukrajine ušlo u Rusiju

Vanja A

Incident u Veneciji: Sazvan vanredan sastanak policijskih snaga

Vanja A

Ostavite komentar