13. Decembra 2024.

Paradajz punjen pečurkama

Sve staro je ponovo novo, uključujući i recepte. Ukusan danas kao i prije nekoliko decenija, ovaj starinski recepti za ručak se vraća “u modu”.

Osim što ovaj obrok donosi odlučan spoj ukusa i dašak nostalgije na našu trpezu, možemo da uživamo i u tome što je paradajz punjen pečurkama ujedno i veoma jefino glavno jelo ili prilog, a uz to se i brzo sprema.

Uz mješavina pečuraka i sira, punjeni paradajz je zaista dekadentan.

Sastojci:

4 velika paradajza

so i biber po želji 

500 g isječenih svježih pečuraka

1/4 šolje margarina

2 kašike višenamjenskog brašna

1 šolja biljnog sira

2 kašike mekih mrvica hljeba

3/4 šolje isjeckanog svježeg peršuna

2/3 šolje narendanog biljnog kačkavalja

Priprema:

Isjecite paradajz na polovinu, izvadite i bacite pulpu, ostavljajući tanku ljusku.

Lagano pospite solju i preokrenite na papirne ubruse da se ocijede 15 minuta.

U velikom tiganju propržite pečurke na margarinu dok većina tečnosti ne ispari, oko pet minuta.

Pospite brašnom i dodajte rendani biljni kačkavalj. Kada proključa, kuvajte i mješajte dok se ne zgusne, oko dva minuta. Skloniti sa vatre.

Umješajte hljebne mrvice, peršun i trećinu šolje biljnog sira.

Sipajte po kašiku smjese u “šolje” od paradajza i kada ih napunite, pospite preostalim sirom i stavite u podmazanu vatroslatnu posudu.

Pecite nepokriveno na 200 C° dok se sir ne otopi, otprilike oko 10 minuta, prenosi “Ona“.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare