Sve staro je ponovo novo, uključujući i recepte. Ukusan danas kao i prije nekoliko decenija, ovaj starinski recepti za ručak se vraća “u modu”.
Osim što ovaj obrok donosi odlučan spoj ukusa i dašak nostalgije na našu trpezu, možemo da uživamo i u tome što je paradajz punjen pečurkama ujedno i veoma jefino glavno jelo ili prilog, a uz to se i brzo sprema.
Uz mješavina pečuraka i sira, punjeni paradajz je zaista dekadentan.
Sastojci:
4 velika paradajza
so i biber po želji
500 g isječenih svježih pečuraka
1/4 šolje margarina
2 kašike višenamjenskog brašna
1 šolja biljnog sira
2 kašike mekih mrvica hljeba
3/4 šolje isjeckanog svježeg peršuna
2/3 šolje narendanog biljnog kačkavalja
Priprema:
Isjecite paradajz na polovinu, izvadite i bacite pulpu, ostavljajući tanku ljusku.
Lagano pospite solju i preokrenite na papirne ubruse da se ocijede 15 minuta.
U velikom tiganju propržite pečurke na margarinu dok većina tečnosti ne ispari, oko pet minuta.
Pospite brašnom i dodajte rendani biljni kačkavalj. Kada proključa, kuvajte i mješajte dok se ne zgusne, oko dva minuta. Skloniti sa vatre.
Umješajte hljebne mrvice, peršun i trećinu šolje biljnog sira.
Sipajte po kašiku smjese u “šolje” od paradajza i kada ih napunite, pospite preostalim sirom i stavite u podmazanu vatroslatnu posudu.
Pecite nepokriveno na 200 C° dok se sir ne otopi, otprilike oko 10 minuta, prenosi “Ona“.
Nezavisne.com