15. Februara 2023.

Paprike i bijeli luk: Moćna kombinacija vitamina i ukusa

Paprike i bijeli luk uz dodatak još nekih začina i namirnica čine sasvim sigurno jednu od najomiljenijih jesenjih, zimskih ali i uobičajenih priloga jelima koje uvek rado vidimo na trpezi. Poznata su brojna korisna svojstva i jednog i drugog povrća, ali, ni ova kombinacija nije bez zdravstvenih zamki.

Paprike i bijeli luk: „skladište“ vitamina i minerala

Svaka vrsta paprike je vitaminska „bomba“, bez obzira na boju. Ono što joj dodatno podiže nutritivne vrijednosti i ukupna korisna svojstva jeste prisustvo kapsaicina, koji paprikama daje ljutinu. On utiče na receptore bola tako što emituje senzaciju peckanja, ali ne oštećuje sluzokožu.

Paprika se najvećim dijelom sastoji od vode (više od 90 odsto). Ima vrlo malo kalorija, ali dosta dijetalnih vlakana i ugljenih hidrata.  Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da je paprika šampion u količini vitamina C. U njoj ga ima više čak i od citrusa, na primjer, paprika ima 4 puta više vitamina u odnosu na limun. Tu su i vitamin A (beta karoten) i vitamini B grupe, kao i kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, gvožđe, hlor, jod, fluor, hrom, cink i fosfor.

U bijelom luku se nalazi više od 400 sastojaka. Gotovo svi su korisni i vrlo aktivni. Među njima su vitamini A, B1 i B2, kao i vitamin C, alicin, gvožđe, adenozin, aminokiseline, enzimi, biljne masti i vlakna, kalijum, jod, sumpor, kalcijum selen, fosfor, eterična ulja.

Za šta su nam sve korisni paprike i bijeli luk

Alicin iz bijelog luka ima, kažu studije, ima izuzetna antigljivična i antimikrobna svojstva. Ovaj sastojak je moćan u uništavanju bakterija, virusa i gljivica. Bijeli luk efikasno pomaže u suzbijanju kandide i njenog razvoja. I antifugalna svojstva alicina imaju uništavajući efekat na bujanje kandide. Sastojci iz bijelog luka blokiraju enzime u jetri koji luče holesterol, što je najbolja prevencija za zdravlje srca i sprečavanje moždanog i srčanog udara. Može da utiče i na visok pritisak i stvaranje krvnih ugrušaka. Studije kažu da je koristan za zdravlje mozga i u sprečavanju kognitivnih problema, Alchajmerove bolesti i demencije.

Posebno se preporučuje ženama zbog uticaja na gustinu i jačinu kostiju, kao i slučajevima vaginalne kandidijaze. Takođe, sprečava inflamatorne prosjece u organizmu. Antivirusna i antibakterijska svojstva značajna su kod prehlade, bronhitisa ili drugih infekcija respiratornog sistema. I problemi sa zubima, desnima i usnom šupljinom brže prolaze ako koristimo bijeli luk. Bijeli luk, kažu studije, ima i jak antikancerogeni potencijal. Prednost svih terapijskih metoda koje uključuju korišćenje bijelog luka je to što za sada nisu prijavljeni negativni efekti.

Paprike i bijeli luk udruženi kao eliksir zdravlja

Supstanca koja paprikama daje boju je antioksidant likopen, koji je značajan za održavanje naših ćelija zdravim tako što ima antioksidativna svojstva. U kombinaciji sa esencijalnim kiselinama dobijamo još neka svojstva, antivirusna i antikancerogena. Paprika zbog svog sastava ne opterećuje nijedan sistem organa, smanjuje nivo šećera u krvi i reguliše metabolizam. Fitosterol koji se u najvećoj količini nalazi u zelenim paprikama takođe može da pomogne u spuštanju holesterola. Istraživanja pokazuju da slatke paprike imaju antisklerotična svojstva.

Baš kao i bijeli luk, i paprike pomažu da se spriječe plakovi u arterijama, što prevenira aterosklerozu i neželjene kardiovaskularne događaje. Paprike sadrže zeaksantin, bitan za zdravlje očiju, prevenciju makularne degeneracije, glaukoma i gubitka vida, čuva od plave svetlosti.

Koje osobe treba da izbjegavaju ovu kombinaciju

Negativni efekti korišćenja bijelog luka ako se unosi u razumnim količinama nisu zabilježeni. Ipak, ako imate osjetljiv želudac, moguće da vam bijeli luk izazove nadimanje i gorušicu. Ako tome dodamo i suncokretovo ulje u kome se obično „kupa“ ova kombinacija, jasno je da prije svega treba biti umjeren. Ekstrakti bijelog luka ponekad loše utiču na one koji imaju stomačne probleme, GERB ili sindrom nervoznih creva.

Postoje neki dokazi da u velikim količinama bijeli luk može negativno da utiče na proces zgrušavanja krvi, što treba da bude upozorenje za one koji su na antikoagulantnoj terapiji. Ljudi mogu biti alergični na bilo koji sastojak, pa i na beli luk.

Kako eliminisati zadah od bijelog luka

Poslije obroka koji je sadržao paprike i bijeli luk, u eliminaciji zadaha mogu da pomognu jabuka ili listići nane.  Zeleni čaj sa sokom od limuna će takođe neutralisati zadah. Ima antiseptičko dejstvo, a neka iskustva kažu da je efikasniji u uklanjanju posljedica konzumiranja bijelog luka od žvakaće gume ili žvakanja peršuna.

Sredstva ili vodice za ispiranje usta sa hlordioksidom mogli bi da budu korisni. Tečnosti za ispiranje usta sadrže i eterična ulja, koja uz to što osvježavaju dah, imaju i antibakterijska svojstva (nana eukaliptus, ruzmarin). Pranje zuba ili čišćenje koncem, ako smo u prilici da to uradimo, podrazumijeva se.

U jabukovom sirćetu se nalazi pektin, koji stimuliše razvoj dobrih bakterija. Recept za tečnost koja je dobra i za eliminaciju zadaha od bijelog luka i za čišćenje usne šupljine je jednostavan: jednu do dvije kašičice jabukovog sirćeta sipajte u čašu obične vode i popijte prije obroka čiji su dio paprike sa bijelim lukom. Možete to učiniti i poslije jela, popiti je ili njome isprati usta. Ipak, kako bijeli luk duže isparava i kroz pored tijela, ne samo zadahom, izbjegavajte ovakve obroke prije nekih važnih sastanaka.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare