3. Oktobra 2023.

Panika u Francuskoj: Krvopije preplavile državu

Francuska muku muči sa stjenicama, a problem je narastao do tolikih razmjera da je izazvao i političke rasprave.

Tako je gradska vijećnica u Parizu rekla da se invazija insekata krvopija mora riješiti prije Olimpijskih igara sljedeće godine, a ministar saobraćaja pozvao je željezničke i autobuske prevoznike da spriječe razmnožavanje kukaca na sjedalima u svojim vozilima, piše Guardian..

Brojni putnici objavili su fotografije i videozapise insekata u pariškom gradskom saobraćaju, brzim vozovima i na aerodromu Šarl de Gol, što je izazvalo pravi talas panike i gađenja.

Neki putnici iz pariškog metroa i lokalnih vlakova rekli su da će od sada samo stajati jer se boje sjesti na sjedala. Tokom ljeta je jedan posjetilac kina u Parizu objavio na društvenim mrežama da je kino puno stjenica, nakon čega su kinematografi objavili saopštenje da su sve dvorane temeljito očišćene. Mnoge su firme za fumigaciju (dezinsekciju gasom) kazale da postoji sve veća potražnja za čišćenjem privatnih kuća i stanova.

Ministar saobraćaja, Klemon Bon, rekao je da će sljedeće sedmice sazvati operatere javnog prevoza ‘kako bi ih obavijestio o protivmjerama i što mogu učiniti za zaštitu putnika‘. Takođe, na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, objavio je da mu je cilj ‘umiriti i zaštititi javnost‘.

Predstavnici pariške gradske vlasti su ove sedmice pisali premijerki Elizabet Born i zamolili je da osnuje nacionalnu radnu grupu koja bi se bavila ovom ‘pošasti insekata‘.

Zamjenik gradonačelnika Pariza, Emanuel Gregor, na francuskoj je televiziji rekao: ‘Nitko nije siguran. Možete ih dobiti bilo gdje i donijeti kući, a ako ih ne otkrijete na vrijeme, namnožit će se i proširiti.‘

Rekao je i da pariške vlasti primaju sve više poziva u pomoć, a privatnim tvrtkama posljednjih tjedana stiže neuobičajeno mnogo zahtjeva za fumigaciju. Dodao je da vlada mora koordinirati akcije na svim razinama države ‘što je brže i učinkovitije moguće‘.

‘Ovo je pravi pakao‘, rekao je Gregor i naglasio da je situacija još gora za domaćinstva s niskim primanjima koja ne mogu platiti skupu fumigaciju koji obavljaju privatne firme.

Stjenice, koje su uglavnom iščezle do kraja 1950-ih godina prošlog vijeka, ponovo su se pojavile u posljednjim decenijaima, no sada su puno otpornije na hemijska sredstva.

Mogu se naći u madracima, ali i u odjeći i prtljagu. Izlaze noću kako bi se hranile ljudskom krvlju. Često uzrokuju psihološki stres, probleme sa spavanjem, tjeskobu i depresiju. Novine Le Parisien objavile su u petak na naslovnoj stranici članak o panici oko stjenica, nazivajući taj problem ‘kućnim terorom‘.

Francusko nacionalno zdravstveno i sanitarno tijelo, Anses, objavilo je da je između 2017. i 2022. godine 11 odsto francuskih domova imalo problema sa stjenicama.

Ove sedmice je mašinovođa na liniji 8 pariškog metroa rekao da je vidio stjenice u svom vagonu. Saobraćajne vlasti rekle su da nema potvrđenih slučajeva stjenica, ali je voz za svaki slučaj isključen iz aobraćaja i biće dezinfikovan. Željeznički prevoznici rekli su da se vagoni i sjedala redovito tretiraju kako bi se spriječila zaraza.

Matild Paro, čelnica ljevičarske parlamentarne stranke La France Insoumise, rekla je da su stjenice ‘prouzročile pakao za milione porodica u ovoj zemlji‘ i da vlada mora hitno djelovati.

Podsjetila je i da su joj se smijali kada je još 2019. pozvala na izradu hitnog nacionalnog plana za borbu protiv stjenica.

‘Želimo da vlada prepozna da je ovo javnozdravstveni problem. Moraju prestati govoriti ljudima da se sami pozabave time kao da se radi o individualnom problemu, dok firme naplaćuju pretjerano visoke iznose za prskanje hemijskih proizvoda na koje su stjenice ionako otporne. To je zdravstveni problem, a takođe i mentalni problem – ljudi ne mogu spavati, traumatizovani su ili moraju uzimati antidepresive.‘

Rekla je da bi vlada trebala koordinisati djelovanje među državnim tijelima, uticati na cijene dezinsekcije i zabraniti određene hemijske proizvode koji ne djeluju, prenosi Jutarnji.hr.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare