23. Marta 2023.

Paničan strah“: Lavrov o reakciji Amerike na rezoluciju o „Sjevernim tokovima“

„Pravda c´e biti dostignuta“, rekao je Lavrov.

On se nada da c´e Ujedinjene nacije shvatiti da su odgovorne za borbu protiv terorizma koji je razrušio važan infrastrukturni objekat od kojeg je veoma zavisila energetska bezbednost EU.

„Zato smo predali nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN sa molbom generalnom sekretaru UN da organizuje nepristrasnu, objektivnu, transparentnu istragu sa učešc´em velikog broja međunarodnih eksperata. Podržava nas Kina“, naveo je ruski ministar.

Lavrov je dodao da su SAD odreagovale „veoma nervozno, a njihovo ponašanje liči na paničan strah“. Vašington je sa svojim saveznicima počeo da sastavlja grupu zemalja koje c´e, kako oni očekuju, glasati protiv ruske rezolucije.

„Ne isključujem da c´e čak uspeti da prikupe veliki broj glasova kako bi blokirali tu inicijativu. Tada c´e potvrditi da imaju šta da kriju, a zatim c´e se potvrditi i objektivnost podataka koje je predstavio Simor Herš“, dodao je on.

Oštec´enja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile moguc´nost da je reč o ciljanoj diverziji.
Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguc´e oceniti kada c´e oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuc´a su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare