Palačinke su omiljeni doručak ili večera, ali nerijetko ih se klonimo zbog bijelog brašna, koje ne mora da bude dio recepta. Umjesto njega možete iskoristiti mljevene ovsene pahuljice, jedan od omiljenih sastojaka za doručak.
U 100 grama ovsenih pahuljica ima skoro 17 grama proteina, a dominira avenalin, poslije kojeg su najzastupljeniji avenin i aminkiselina glutamin.
U istoj količini nalazi se više od 66 grama ugljenih hidrata, manje od 7 grama masti, a obiluju omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Zbog toga su svakako popularniji izbor nego bijelo brašno, a palačinke sa ovsenim pahuljicama pripremaju se jednostavno.
Sastojci:
200 grama ovsenih pahuljica
2 jajeta
100 ml ulja
300 ml mlijeka
malo mlake vode
kašičica soli
kašičica šećera
Priprema
Dobro sameljite ovsene pahuljice, dok ne dobijete praškastu teksturu. Potom im dodajte jaja i oko 200 ml mlijeka, pa umutite i dodajte još malo mlijeka i mlake vode po potrebi. Nakon toga, dodajte ulje i sve dobro promiješajte, pa ostavite da odstoji 20-ak minuta.
Ponovo promješajte, pa sipajte kutlačom na zagrijano ulje. Pecite na srednjoj temperaturi i okrenite kad ivice palačinke porumene, pa pecite još nekoliko minuta.
Azra.ba