17. Augusta 2023.

Pakao u rudniku žada: Voda navrla u jezero, 32 mrtvih

U klizištu u rudniku žada u severnom Mjanmaru poginule su najmanje 32 osobe, saopštio je danas zvaničnik lokalne vatrogasne službe.

Do odrona je došlo u nedelju u planinskom gradu Hpakant u državi Kachin, rekao je Sa Tay Za iz vatrogasne službe. Vlasti su sva tela rudara, osim jednog, vratila rodbini.

Klizište je poteralo vodu u obližnje jezero i zarobilo rudare.

Mjanmar proizvodi oko 70 odsto svetskog žada, a u Hpakantu se nalaze neki od najvećih i najunosnijih svetskih rudnika tog minerala, vrednih milijarde dolara, prenosi „Indeks“.

Industrija vredna tridesetak milijardi dolara

Neprofitna nadzorna grupa „Global Vitnes“ navodi da je industrija rudarenja žada prepuna sukoba, korupcije, iskorišćavanja i ekološki destruktivnih praksi. Procenjuje da je mjanmarska industrija žada 2014. vredila oko 31 milijardu dolara, što je tada iznosilo gotovo polovinu bruto društvenog proizvoda zemlje.

Rudari su često siromašni migranti iz drugih delova zemlje i stalno su tokom posla izloženi riziku da izgube živote ili se ozbiljno povrede. Kada su jake kiše 2020. pokrenule klizište u rudniku žada u Hpakantu, poginulo je više od 160 ljudi. Slična smrtonosna katastrofa dogodila se na istom području i 2021. godine.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare