Za sve ljubitelje doručka koji kombinuje savršenu teksturu i bogate zimske ukuse, ovo je recept koji je nezaobilazan! Japanske souffle palačinke, u kombinaciji s osvježavajućim domaćim sosom od brusnica, pravi su užitak za hladna jutra.
Sastojci
Za sos od brusnica:
- 200 g svježih brusnica
- 150 ml vode
- 50 g šećera
- nekoliko kapi ekstrakta vanilije
- naribana korica pola narandže
- malo cimeta
Za souffle palačinke:
- 2 jajeta
- 20 ml mlijeka
- 30 g brašna
- nekoliko kapi ekstrakta vanilije
- 25 g šećera
Priprema
Priprema sosa od brusnica:
U lonac dodaj brusnice, šećer, vaniliju, cimet i koricu narandže. Dolij vodu. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok brusnice ne omekšaju i smjesa ne postane gusta. Makni s vatre i ostavi da se ohladi.
Priprema souffle palačinki:
Razdvoji bjelanca i žumanca u odvojene posude. U žumanca dodaj mlijeko i vaniliju, te muti dok se ne sjedine. Zatim prosij brašno i miješaj dok smjesa ne postane glatka. Mikserom muti bjelanca srednjom brzinom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodaj šećer, malo po malo, dok ne dobiješ čvrst snijeg.
Trećinu snijega pažljivo umiješaj u smjesu sa žumancima koristeći špatulu. Nastavi dodavati ostatak snijega i lagano miješaj dok smjesa ne postane homogena.
Pečenje:
Na laganoj vatri zagrij veliku neprijanjajuću tavu i lagano je premaži uljem, uklanjajući višak. Kašikom ili vrećicom za tijesto oblikuj 2-3 palačinke u tavi. Ostavi palačinke da se peku dok ne dobiju zlatnu boju sa obje strane. Pažljivo okreni palačinke, pokrij tavu i peci još 5-6 minuta dok ne budu potpuno pečene.
Palačinke posluži uz sos od brusnica i malo grčkog jogurta.
Uživaj u savršenom zimskom doručku!