24. Jula 2023.

Padavine i grad ojadili poljoprivrednike u Srpskoj

Nevrijeme praćeno gradom te obilnim padavinama koje je prethodnih dana zadesilo Srpsku uzrokovalo je ogromnu štetu na voću, povrću i usjevima.

Šteta je, prema riječima Darka Ilića, predsjednika Udruženja povrtara RS iz Gradiške, stoodstotna.

“Dovoljno je reći da su vještaci koji su izlazili na teren rekli da je šteta stoodstotna te da ništa nije ostalo, počevši od Gornjih Podgradaca, Grbavaca, Turjaka, Mašića, Karajzovice i drugih sela. Imamo problem koji do sada nikad nismo imali, a to je da nam je nevrijeme povadilo krompir, led je razbijao zemlju, a kiša sapirala, pa sad imamo otvorene čitave parcele”, ističe Ilić za “Nezavisne novine” i dodaje da nema mjesta za bilo kakva pozitivna očekivanja.

Njegove riječi potvrđuje i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, koji kaže da je pričinjena šteta poljoprivredi te na privrednim objektima, naročito u blizini Save u Posavini, u Bijeljini i Lijevče polju.

Istakao je da će stručne komisije utvrditi koje je sve probleme izazvalo nevrijeme i visinu štete, te će se onda vidjeti na koji način se mogu ublažiti posljedice.

“Jasno nam je da ih ne možemo eliminisati totalno, ali pokušaćemo da sa resornim ministarstvom pronađemo neko rješenje da bi poljoprivrednici što prije počeli normalnu proizvodnju onoga šta je preostalo, kao i da se saniraju objekti za dalju upotrebu”, rekao je Marinković, te dodao da se očekuje snažnija podrška lokalnih zajednica koje se moraju uključiti u popis i sanaciju nastale štete da bi pružile adekvatnu pomoć u prevazilaženju posljedica.

Zbog toga je i Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, danas obišao poljoprivrednike na području Laktaša i Gradiške, te kazao da će Vlada donijeti konkretne mjere u vezi sa štetom nastalom na poljoprivrednim usjevima u nedavnom nevremenu i apelovao da se tržni centri u Srpskoj uključe u otkup domaćeg povrća.

Nakon što je sa Miroslavom Bojićem, gradonačelnikom Laktaša, posjetio poljoprivredna imanja na kojima je pričinjena velika materijalna šteta na usjevima i stambenim objektima, Minić je rekao da će svi poljoprivrednici koji budu obnavljali plastenike, u smislu nabavke najlona, moći da ostvare podsticaj u idućoj godini, kada će, kako je istakao, maksimalno biti favorizovane kapitalne investicije, tekuća proizvodnja i sve što se odnosi na očuvanje domaće proizvodnje.

Bojić je istakao da je nezapamćeno nevrijeme nedavno pohodilo župski i ljevčanski kraj, pogotovo sela Kosjerovo i Mrčajevce.

“Ogromna je šteta na povrtarskim i voćarskim kulturama, dok kod kukuruza očekujemo određen oporavak. Na području Laktaša imamo dosta kuća kojima su oštećeni krovovi, objekti na imanjima i pomoćni objekti”, objasnio je Bojić i poručio da grad trenutno prima zahtjeve od poljoprivrednika za štetu, ali ostaje da se vidi kakve će mjere o tom pitanju donositi Vlada.

Poljoprivrednik Miloš Košpić iz Mrčajevaca kod Laktaša rekao je da je led polupao oko 15 odsto lubenice, a ostatak ima ožiljke te da ova proizvodnja propada, kao i da na srednje ranom kupusu u fazi zavijanja glavice dolazi do truleži.

Prema njegovim riječima, istrunuće pola krompira, a dio koji ostane nije za skladištenje, tako da oko Nove godine više neće biti domaćeg krompira na tržištu, dok je kod luka, koji se nalazi u fazi zatvaranja, naglo prekinuta vegetacija.

Štetu koju su poljoprivrednim usjevima i voću na području Kozarske Dubice nanijeli olujno nevrijeme i grad do sada su prijavila 22 proizvođača, a prijavljena je šteta na usjevima kukuruza i soje, u voćnjacima šljive, kruške i jabuke kod poljoprivrednih proizvođača sa područja Kozarske Dubice, sela Dubičke Ravni, Bjelajaca, Maglajaca, Sključana, Međuvođa, Sreflija, Klekovaca, Jasenja i Novoselaca.

“Budući da je riječ o milionskoj šteti, koja prevazilazi finansijske mogućnosti opštine, zahtjevi za naknadu štete poljoprivrednika biće proslijeđeni nadležnom ministarstvu, koje će razmatrati mogućnost naknade”, saopšteno je iz ove opštine.

Foto: Srna

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare