18. Maja 2023.

Pad vodostaja rijeka u Unsko-sanskom kantonu: Kiša ne pada, ali građani i dalje u strahu

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kako je potvrđeno, svi vodostaji su u opadanju ili stagniraju.

U opadanju je pritoka Unac u Drvaru, rijeka Una stagnira u Martin Brodu, a od Kulen Vakufa, Kostela do Bosanske Krupe je u opadanju.

Takođe, rijeka Sana u Ključu i Sanskom Mostu bilježi pad vodostaja.

Ono što takođe raduje sve stanovnike poplavljenih područje jeste da kiša jutros ne pada, ali ni da tokom noći nije bilo obilnijih padavina.

Detaljniji izvještaj o stanju u cijelom Unsko-sanskom kantonu očekuje se oko 9 časova.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bihać – Srbljani (u Kostelima). Na magistralnom putu Bihać – Kamenica mogu saobraćati putnička vozila, dok je za teretna vozila saobraćaj i dalje obustavljen.

I na ostalim putevima u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, te ponegdje u centralnim krajevima, saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona i klizišta.

Iako se juče u medijima pojavila informacija da su poplave odnijele i jedan ljudski život, potvrđeno je da osoba nije upala u vodu uslijed poplava već da se radi o psihički nestabilnoj osobi i da je sa područja Bužima. Nažalost, tijelo ženske osobe i dalje nije pronađeno, iako je primjećeno da pluta. Po dojavi odmah je aktivirana Služba za spašavanje nad vodom i pod vodom, međutim ništa nisu uspjeli pronaći, piše Klix.

Danas će ovaj dio BiH posjetiti i federalni premijer Nermin Nikšić. Nakon što je Vlada FBiH juče interventno izdvojila pola miliona KM za područja pogođena poplavama, Nikšić će danas biti u Bihaću, Ključu, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi.

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, na 21. sjednici održanoj 17.05.2023. godine, radi zaštite i spasavanja ljudi od poplava koje su zadesile područje Unsko-sanskog kantona, Vlada Kantona donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Unsko-sanskog kantona za gradove Bosansku Krupu, Bihać, Cazin, opštine Sanski Most i Velika Kladuša.

srpskainfo.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare