29. Maja 2024.

Packe Savjeta Evrope Hrvatskoj zbog tretmana srpskog jezika i ćirilice

Hrvatska treba da promoviše svest o srpskom jeziku i kulturi kao sastavnom delu kulturne baštine Hrvatske, što podrazumeva i njegovu promociju u redovnom obrazovanju i medijima, navedeno je u Preporukama za trenutnu akciju Sedmog izveštaja o Hrvatskoj Komiteta stručnjaka za Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope.

Navodi se da treba preduzeti odlučne korake u promociji poštovanja, razumevanja i tolerancije u društvu kao celini u odnosu na srpski jezik u Hrvatskoj.

Potrebno je, ukazuje se, i ojačati upotrebu srpskog jezika i pisma, dakle ćirilice, na nivou lokalnih vlasti, regionalne i lokalne samouprave i povećati broj opština u kojima se srpski jezik i ćirilica ravnopravno i službeno koriste.

Sve to stoji u danas objavljenom Izveštaju na više od 60 stranica u kojem se detaljno opisuje položaj, pravni i stvarni, svakog manjinskog jezika u Hrvatskoj.

Preporuke za trenutnu akciju najvažniji su deo preporuka za svaki pojedini jezik i država članica Saveta Evrope, a Hrvatska ne samo da je članica nego je i njena državljanka Marija Pejčinović, članica HDZ-a i bivša ministarka spoljnih poslova, ujedno i glavna sekretarka Saveta Evrope.

Preporukama se poziva da hitno promeni ili dopuni svoju politiku ili način delovanja prema pojedinom manjinskom jeziku. Komitet stručnjaka je Hrvatskoj preporučio i kako poboljšati zaštitu i promociju srpskog jezika. U tome se ističe preporuka hrvatskim vlastima da se pridržavaju svih obveza prema Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima koje se još ne smatraju “ispunjenim”.

Nije “ispunjeno”, naprotiv beleži se pogoršanje, u “odlučnoj akciji promocije srpskog” ili “obezbeđivanju korisnicima srpskog jezika da mogu podneti usmene ili pisane zahteve lokalnim ispostavama nacionalne vlasti i dobiti odgovor na srpskom jeziku”, navodi se u Izveštaju, prenosi portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

U delu “dalje preporuke” Savet Evrope poziva vlast i navodi upotrebu srpskog (ćiriličnog) pisma u javnim uslugama koje pruža uprava, promocije i upotrebu ili usvajanje naziva mesta na srpskom jeziku (ćiriličnom pismu), kao i redovno emitovanje televizijskog programa na srpskom jeziku dovoljno dugog trajanja.

U izveštaju se konstatuje da je položaj srpskog jezika nakon objave rezultata popisa stanovništva oslabljen te da više nije u ravnopravnoj i službenoj upotrebi u Vukovaru i Donjim Kukuruzarima.

“Komitet stručnjaka podseća da Povelja zahteva pozitivnu akciju vlasti na promovisanju manjinskih jezika i podrazumeva preduzimanje proaktivnih mera kako bi se obezbedilo njihovo sistemsko korišćenje. Na osnovu raspoloživih informacija to nije slučaj sa srpskim”, navodi se u izveštaju u kojem se generalno ocenjuje da se u Hrvatskoj manjinski jezici široko koriste u obrazovanju, ali su ograničeni u javnoj upravi i radio-televiziji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare