Prema epidemiološkim podacima, oko 1,6 miliona ljudi svake godine umre od previše slane prehrane
Svakodnevna ishrana nam daje previše, a ne premalo minerala natrijuma koji se nalazi u soli, pa se savjetuje da hranu ne solite. Ako zaista morate, koristite bilje. Osim toga, sva prerađena hrana je preslana. Mnogo soli ima u kobasicama, siru, hlebu, sosovima, grickalicama i gotovim jelima.
Sol podiže krvni pritisak i dovodi do kardiovaskularnih i bubrežnih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 1,6 miliona ljudi svake godine umre od prevelike količine soli.
Trebali biste ozbiljno shvatiti ova četiri znaka upozorenja.
Uvek ste žedni
Tijelu je potrebna određena količina soli da reguliše ravnotežu vode u ćelijama. A previše soli zahtijeva više vode. Posjetite ljekara jer, osim visokog krvnog pritiska, možete imati i dijabetes.
Često imate glavobolju
Osim stresa, za bol su često odgovorni nedostatak vode i preslana hrana. Razmislite o tome što ste zadnji put pojeli jer previše soli uzrokuje širenje krvnih sudova u mozgu, što izaziva glavobolju.
Naduvan si
Ako je u krvi previše natrijuma, voda ‘curi’ iz stanica i uzrokuje oticanje. Prvo što primijetite su otečeni prsti na rukama i nogama, ali može biti pogođen i stomak.
Vaša hrana je bezukusna
Ako ste navikli na jako slanu hranu, sva jela sa manje soli ili bez soli u početku neće biti ukusna. Ali istrajte, malo po malo će se vaši ukusni pupoljci naviknuti na promjenu
Jutranji.hr