25. Jula 2023.

Ožarila vas je meduza? Ovo bi prvo trebalo da uradite

Ako se spremate da najzad krenete na ljetovanje a čuli ste da su na željenoj destinaciji u moru viđene meduze, nemojte da vas to odvrati od putovanja

Do susreta sa ovim stanovnicima vodenih prostranstava možda uopšte neće ni doći, a ukoliko se to ipak dogodi, i meduza vas pritom ožari pipcima, što ume da bude veoma bolno, poseta lekaru nije neophodna. Dovoljno je da se pridržavate nekoliko saveta i taj deo kože će brzo prestati da vas peče.

Najpre pažljivo pogledajte ožareno mesto i očistite ga pincetom. Zatim taj deo tela potopite u vruću ali ne i vrelu vodu (temperatura ne sme da pređe 45 stepeni Celzijusovih) ili ga tuširajte, sve dok bol ne popusti, a to može da traje od 20 do 45 minuta. Potom ugroženi deo kože dvaput dnevno mažite hidrokortizonskom kremom (0,5-1%) ili mašću. Dobrim se pokazao i gel aloe vere. Doduše, neki stručnjaci smatraju da vruća voda nije neophodna, već da bi opeklinu valjalo isprati morskom vodom (nikako običnom) ili, pak, sirćetom. U slučaju da koristite sirće ili morsku vodu, onda ožareno mesto ispirajte barem 30 sekundi. Nakon toga uklonite pipke sa kože pincetom, pa iziritirani deo kože potopite u vruću vodu, oko 45 minuta, kako je već rečeno. Ako vam topla voda nije dostupna, bol ublažite stavljanjem nečeg hladnog, uz napomenu da led ne smete da prislonite direktno na kožu.

Naravno, sve ovo važi u slučaju da vas nije napala meduza sa jakim otrovom, pogotovo blizu oka, ili da nemate otežano disanje. U suprotnom, nemojte ništa da preduzimate sami, već smesta potražite stručnu medicinsku pomoć.

Foto:Autorska prava: NOVI LIST

Magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare