Lekari i naučnici neumorno tragaju za načinima koji bi mogli da spreče demenciju kod starijih.
Doktorka Keli Kara sa Univerziteta Tufts u SAD-u kaže da je prvi korak pravilna ishrana.
Ističe da je posebno važna hrana koju možemo da nađemo na svakoj pijaci, čak i u prodavnici.
“Kumulativni učinak ishrane tokom vremena povezan je s razvojem naših kognitivnih sposobnosti”, izjavila je doktorka.
Prema njenim riječima, materije koje su zdrave za mozak nalaze se u svežem zelenom povrću. Stoga pdstiče ljude da tu hranu konzumiraju svaki dan.
“Sveže zeleno povrće pomaže održavanju bistrog uma i u poznim godinama. Mozak odraslih koji jedu takvu hranu biće kao kod 18-godišnjaka”, slikovito je pojasnila.
Osim povrća, dr Kara savetuje konzumaciju mahunarki i pasulja, svežeg voća i celovitih žitarica.