U potrazi za boljim zdravljem i blagostanjem važno je uzeti u obzir što se krije u našim kuhinjskim ormarićima.
Od grickalica do prerađene hrane, određene namirnice mogu narušiti naše zdravstvene ciljeve i opštu dobrobit. Stoga su dijetetičari i nutricionisti izdvojili hranu koju ljudi stariji od 40 godina treba da izbegavaju.
1. Beli hleb
Uprkos širokoj popularnosti, belom hlebu nedostaju esencijalni hranjivi sastojci i vlakna koja se nalaze u celim žitaricama, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi. To brzo povećanje šećera u krvi izaziva oslobađanje insulina, što s vremenom može doprineti insulinskoj rezistenciji.
2. Keks i kolači
Keks i kolači su prepuni rafinisanih šećera, nezdravih masti i veštačkih dodataka, stoga redovna konzumacija može doprineti insulinskoj rezistenciji, usporenom metabolizmu i neželjenom debljanju.
Nutricionistkinja Valeria Dolbel tvrdi da su poslastice poput pita, keksa i kolača kategorija hrane koja sadrži najviše kalorija, a imaju malo ili nimalo nutritivne vednosti.
“Ove poslastice uzrokuju salo na stomaku zbog visoko prerađenih sastojaka, kao što su maslac, šećer i rafinisano brašno”, dodala je.
3. Krofne
Krofne su većini omiljena poslastica za doručak ili užinu. Međutim, često su pržene u nezdravim uljima te sadrže rafinisane ugljene hidrate i trans-masti. Ovi sastojci, u kombinaciji s postupkom prženja, mogu uzrokovati zdravstvene probleme.
“Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj iznenadni skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast insulina za regulaciju nivoa šećera, što dugoročno može biti štetno za telo i dovesti do insulinske rezistencije”, upozorava nutricionistkinja Lisa Ričards.
4. Prerađeno meso
Prerađeno meso, poput raznih kobasica i salama, bogato je nezdravim masnoćama, natrijumom i konzervansima što potencijalno može uzrokovati debljanje.
“Kobasice, viršle i drugi razni prerađeni mesni proizvodi bogati su nezdravim mastima i aditivima koji mogu doprineti debljanju, uključujući visceralnu masnoću”, zaključila je dijetetičarka Meri Sabat.