7. Oktobra 2023.

Ovo ulje doprinosi očuvanju zdravlja srca: Potrebne su tek četiri kašičice dnevno

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje samo četiri kašičice maslinovog ulja dnevno može imati značajan pozitivan uticaj na zdravlje srca

Ova nova studija proširila je istraživanje dr Bila Mulena, višeg istraživača u oblasti kardiovaskularnog i metaboličkog zdravlja na Univerzitetu u Glazgovu, koje je ranije pokazalo da maslinovo ulje može pozitivno uticati na prisustvo određenih “biomarkera” povezanih sa zdravljem srca.

Ovi biomarkeri su proteinski fragmenti koji mogu ukazati na rizik od razvoja koronarne arterijske bolesti (CAD) čak i pre nego što se pojave simptomi, piše stilist.co.uk.

Ono što ovo istraživanje čini još intrigantnijim je to što su učesnici bili iz Glazgova, istog grada kao i u prethodnom istraživanju, što dodatno potvrđuje rezultate.

Začudo, šest nedelja redovne konzumacije samo 20 ml maslinovog ulja dnevno pokazalo je značajno poboljšanje zdravlja srca, dok konzumacija istih količina uljane repice i suncokretovog ulja nije imala tako pozitivan efekat.

Ovo istraživanje ukazuje na jedinstvenu korist maslinovog ulja za zdravlje srca.

Iako postoji mnogo jednostavnih načina da se brinete o zdravlju srca – od dnevne šetnje do brige o svom mentalnom zdravlju – konzumiranje 20 ml maslinovog ulja dnevno izgleda kao jednostavna promena.

Ekvivalentno je samo četiri kašičice, pa ako malo sipate na salatu, mogao bi da bude upravo taj odnos.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare