Carpaccio od vrganja, ukusna fritaja ili kremasta pasta – idealan su izbor za kišne jesenje dane
Jesen je idealno vrijeme da kuhinju obojite toplim, aromatičnim jelima, a vrganji su zvijezda ove sezone. Ove gljive nisu samo bogatog ukusa, već su i izvor mnogih hranljivih sastojaka, a njihova jedinstvena aroma i bogatstvo ukusa čine ih neizostavnim sastojkom raznih jela kao što su supe, sos i rižoto. Međutim, ako želite da se odmaknete od klasičnih izbora, vrganji su savršena hrana s kojom nećete pogriješiti ako ih odaberete za zvijezdu jesenjeg stola.
PURPLE CARPACCIO
Mnogima su najukusniji sirovi i svježi, a nakon što smo sami pripremili ovo jelo, jasno nam je i zašto.
Ovaj recept će vam oduzeti samo nekoliko minuta, a dobićete zanimljiv jesenji obrok koji možete kombinovati kao prilog da mesnim jelima dodate posebne arome.
Mnogima su najukusniji, sirovi i svježi, a nakon što sami pripremimo ovo jelo, razumijemo zašto.
Priprema:
Sveže vrganje samo po dužini narežite na kriške (ne pretanke ako želite da vam fino pucaju pod zubima), poprskajte limunovim sokom, posolite, pobiberite svježe mljevenim biberom, dodali smo i ljuske dimljenog ljutog pobiberite i prelijte maslinovim uljem.
Umjesto limuna možete ih poprskati balzamičnim sirćetom ili nekim drugim finim sirćetom, a druge dodatke i začine, kojih ne smije biti previše da vrganji ne bi ispali iz fokusa, možete mijenjati i prilagoditi svom ukusu i mašti .
Jutarnji.hr