5. Novembra 2025.

Ovo super povrće istovremeno jača vaša crijeva, kožu i raspoloženje

Vjerovatno ga već imate u svojoj kuhinji!

Kombinujte ga sa proteinima iz jaja, piletine ili grčkog jogurta kako biste obrok učinili zasitnijim.

Slatki krompir je jedno od najsvestranijih povrća u kulinarskom svijetu. Možete ga peći, pasirati, pržiti, kuhati i koristiti u gotovo svakom jelu, i slanom i slatkom. Ali osim što ima divan slatki okus i lako se kombinira s drugom hranom, slatki krompir je također vrlo hranjiv. Čak i ako ste inače dobro upućeni u nutritivne vrijednosti hrane, vrlo je vjerovatno da ne znate sve prednosti ovog ukusnog povrća, a još je vjerovatnije da ćete ga, kada shvatite šta čini za vaše zdravlje, uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik.

slika

Zdravlje crijeva

Među mnogim zdravstvenim prednostima batata, jedna od najvažnijih je poboljšanje zdravlja crijeva, zahvaljujući impresivnom sadržaju vlakana.

– Samo jedan slatki krompir ima čak 15 posto preporučene dnevne količine vlakana, što ga čini odličnim saveznikom za zdravlje probavnog trakta – kaže nutricionistica Natalie Rizzo, dodajući da vlakna poboljšavaju probavu i pomažu u sprječavanju zatvora.

Stabilan nivo šećera u krvi

„Kao složeni ugljikohidrat, slatki krompir se duže probavlja nego jednostavni ugljikohidrati (poput prerađene hrane s niskom nutritivnom vrijednošću). To znači da neće tako brzo povećati šećer u krvi, što će vam pomoći da održite nivo energije i stabilno raspoloženje“, kaže Jessica Lehmann, nutricionistica i profesorica na Univerzitetu u Arizoni.

Rizzo također napominje da sporija probava znači da će vas slatki krompir duže držati sitima nego drugi ugljikohidrati.

Smanjuje upalu

Slobodno dodajte slatki krompir na svoju listu za kupovinu lijekova protiv upala. Baš kao i borovnice, slatki krompir je bogat antioksidansima, posebno vitaminom C, karotenoidima i fenilpropanoidima, koji smanjuju upalu u tijelu i štite od hroničnih bolesti i nekih vrsta raka.

Ljekoviti učinak

Slatki krompir se povezuje s boljim vidom (zahvaljujući sadržaju beta-karotena i vitamina A), boljom funkcijom imunološkog sistema (zahvaljujući vitaminu C i manganu) i jačim kostima (opet zahvaljujući manganu). Ukratko, vitamini i minerali u ovom povrću su upravo ono što vam je potrebno da biste uneli i ostali zdravi. Ali redovna konzumacija slatkog krompira je dobra i za vašu kožu.

„Beta-karoten je antioksidans koji pomaže u ublažavanju oštećenja uzrokovanih UV zracima. Također pomaže u smanjenju i odgađanju pojave bora i sprječava neugledno opuštanje kože“, objašnjava prof. Lehmann.

Bolje mentalno zdravlje

Prema profesoru Lehmannu, slatki krompir je dobar za mentalno zdravlje jer je bogat vitaminom B6, koji nam je potreban za sintezu serotonina, neurotransmitera koji pomaže u regulaciji raspoloženja.

Superhrana

Prednosti batata su impresivne, ali može li se nazvati superhranom? Profesorica Lehmann tvrdi da zaslužuje tu titulu jer je izuzetno bogat hranjivim tvarima, posebno vlaknima, kalijem i vitaminima A, B6 i C. Rizzo se slaže, napominjući da gotovo svo sezonsko voće i povrće smatra superhranom.

Da li pomaže kod gubitka težine?

Ako pokušavate smršaviti na zdrav način, oba stručnjaka tvrde da nema razloga da isključite slatki krompir iz prehrane.

„Jedan slatki krompir ima nešto više od 100 kalorija, ali je prepun ključnih nutrijenata. Ljudi misle da trebaju izbjegavati ugljikohidrate kako bi smršavili, ali to je pogrešno. Unos ugljikohidrata iz povrća važan je dio zdravog plana mršavljenja, kao i unos vlakana. Osim toga, to je hrana koja vas neće ostaviti gladnima i natjerat će vas da posegnete za grickalicama ubrzo nakon obroka. Slatki krompir je bogat vlaknima i složenim ugljikohidratima, koji pomažu da se osjećate sito“, kaže Rizzo.

Na šta treba paziti

Nema nuspojava ili rizika povezanih s konzumiranjem slatkog krompira, ali Rizzo upozorava da jedenje samog slatkog krompira neće osigurati dovoljno proteina da vas zasiti. Predlaže kombiniranje slatkog krompira s proteinima iz jaja, piletine, grčkog jogurta, graha ili slanutka kako bi vaš obrok bio zasitniji. Ako imate dijabetes, profesorica Lehmann kaže da budete oprezni kada jedete slatki krompir jer ima visok sadržaj ugljikohidrata. Savjetuje kombiniranje slatkog krompira s proteinima i malo zdravih masti kako biste izbjegli nagli porast šećera u krvi. Stručnjaci kažu da bi i osobe s bolestima bubrega trebale biti oprezne jer slatki krompir ima visok sadržaj oksalata, koji mogu uzrokovati bubrežne kamence kod ljudi koji su skloni tome.

Preporučena dnevna doza

Oba stručnjaka se slažu da je zdravo jesti jedan slatki krompir dnevno, ali ne preporučuju više od toga.

– Ako jedete više od jednog slatkog krompira dnevno, nećete u organizam unijeti dovoljno različitih nutrijenata – ističe prof. Lehmann, dodajući da, zbog visokog sadržaja beta-karotena, prekomjerna konzumacija slatkog krompira može uzrokovati da koža privremeno poprimi žućkastu boju.

Najzdraviji način pripreme

Kako biste bili sigurni da vaša metoda pripreme obroka ne ugrožava nutritivnu vrijednost ovog povrća, nutricionisti preporučuju pečenje, prženje na vrućem zraku ili zagrijavanje batata u mikrovalnoj pećnici. Profesorica Lehmann kaže da je najlakši način da uključite batat u svoju svakodnevnu prehranu da ga nasjeckate na kockice i dodate umacima ili varivima. Također preporučuje da ga pripremite s malo maslinovog ulja i začina. Kako biste izbjegli da zdrava hrana postane manje zdrav obrok, prof. Lehmann savjetuje da ne dodajete previše ulja, soli ili šećera tokom pripreme. Također smatra da ne biste trebali koristiti maslac, koji ima visok sadržaj zasićenih masti, kada pravite pire od batata.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare