5. Decembra 2023.

Ovo su tri ključna simptoma “kineskog virusa” koji se širi Evropom

Zdravstveni stručnjaci širom sveta opisali su misterioznu bolest koja se širi Kinom kao scenario “nalik na koronavirus”, koji je sada pogodio i Evropu.

Zvaničnici u dve zemlje potvrdili su da je otkriven virus nakon što su visoki nivoi upozorenja zabeleženi u drugim zemljama, prenosi Miror.

Virus upale pluća sličan koronavirusu već je nedeljama izvor haosa u Kini. Zvaničnici u drugim zemljama pripremaju se za slučaj da se virus proširi među njihovim stanovništvom. Sada su otkrivena tri ključna simptoma misterioznog virusa, a to su bol u grlu, umor i dugotrajni kašalj, koji može trajati nedeljama ili mesecima.

U Kini je zabeležen veliki porast respiratornih bolesti, a tamošnje vlasti strahuju zbog prenatrpanosti bolnica u Pekingu zbog broja hospitalizacija. Neke indijske države sada pripremaju svoje zdravstvene službe kako bi se suočile sa virusom, izveštava Dejli star.

Marija van Kerkov, iz Svetske zdravstvene organizacije za epidemiju, pripravnost i prevenciju pandemije, rekla je:

“Pitali smo i uporedili stanje sa onim pre pandemije. Činis se da vrhunac nije tako visok kao što je bio 2018–2019. Ovo nije pokazatelj novog patogena. To je očekivano. To je ono čime se većina zemalja bavila pre godinu ili dve.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare