Konkretno, dr Andrea Maxim, licencirana doktorka naturopat i stručnjakinja za mršavljenje, i Trista Best, dijetetičarka, kažu da su tjestenina i pohovana piletina najgore namirnice za večeru.
To je zato što tjestenina sadrži upalne komponente poput rafinisanih ugljenih hidrata koji na kraju povećavaju otpornost na inzulin. Pohovana piletina se, s druge strane, prži u djelimično hidrogenizovanim uljima ili trans mastima, što usporava naš metabolizam.
Tjestenina
Sigurni smo da tjesteninu imaš kao opciju za večeru – a takođe vjerovatno znaš da ovaj lagani i obilan obrok nije idealan za mršavljenje. Čak i kada je puna hranljivim sosovima, začinima i začinskim biljem, poput bosiljka (koji takođe jača imunitet!), ako je u pitanju pšenična tjestenina, Maxim upozorava da može usporiti tvoj metabolizam i odložiti planove za mršavljenje. “Svaka tjestenina na bazi pšenice će povećati nivo inzulina i stvoriti upalu brže od drugih verzija tjestenine”, objašnjava ona. A, pšenica u tjestenini je prirodno zapaljiva. Dakle, tijelo je “stvarno ne vari dobro”, dodaje Maksim.
Upala dovodi do nadutosti, za koju Maxim kaže da može uzrokovati zadržavanje vode. Slično, “gustina ugljenih hidrata povećava insulin.” To, naglašava ona, “podiže šećer u krvi, što uzrokuje više nakupljanja masti”.
Zato je najbolje izbjegavati tjesteninu na bazi pšenice i odlučiti se za zdravije verzije kad god možeš. U stvari, tjestenina od slanutka je zdrava alternativa jer sadrži više vlakana, proteina i zdravog škroba. Takođe je bez glutena i ima mnogo manje ugljenih hidrata. Zato je tjestenina od slanutka zasitnija od obične tjestenine i dovodi do manje želje kasnije u toku dana. Ali, ako je tjestenina na bazi pšenice tvoja jedina opcija, Maxim savjetuje da koristiš “ne više od 1 šolje kuhane tjestenine u jednoj porciji”.
Pohovana piletina
Još jedan popularan obrok za večeru koji može usporiti naš metabolizam i povećati otpornost na inzulin je pohovana piletina. Bilo da kupuješ gotovu piletinu ili praviš vlastitu u fritezi kod kuće, nema sumnje da je pržena piletina nezdrava. Ako svaki dan jedeš prženu piletinu, možda se izlažeš riziku od niza zdravstvenih komplikacija. To je zbog sastojaka koji se koriste za prženje piletine.
„Pržena piletina,“ kaže Best, „može biti zapaljiva, jer se često priprema s velikim količinama nezdravih masti i prerađenih sastojaka“. Jedan od najštetnijih sastojaka je ulje koje se koristi za prženje. “Kada se piletina prži u dubokom ulju, ona apsorbira ulje i toplina može uzrokovati stvaranje štetnih spojeva, kao što su napredni krajnji proizvodi glikacije (AGEs) i akrilamid”, upozorava ona. Best dodaje da su ova jedinjenja povezana sa hroničnim bolestima kao što su bolesti srca i rak. I, u mnogo manjem obimu, može uzrokovati da se naš metabolizam virtualno zaustavi.PROČITAJ
„Mnogi recepti za prženu piletinu i opcije brze hrane obloženi su brašnom ili mrvicama hljeba, koji se često prave od rafinisanih žitarica“, ističe Best. Ovi rafinisani ugljeni hidrati, slični onima koji se nalaze u tjestenini, lišeni su gotovo svih vlakana i hranjivih tvari. Dakle, ne pružaju gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost, ali su prepuni kalorija. To je ono što se naziva “praznim kalorijama”. Napominje da rafinisani ugljeni hidrati takođe mogu uzrokovati brze skokove u nivou šećera u krvi.” Ovo može doprinijeti upali i otpornosti na inzulin, koji su faktori rizika za hronične bolesti”, kaže ona. Umjesto pržene piletine, pokušaj da skuvaš malo pilećeg mesa ili pokušaj da ga staviš u fritezu na vruć vazduh!
Izvor: shefinds.com
Ultra.ba