Ukoliko špargle još nisu na vašoj listi za kupovinu, sada je idealan trenutak da ih uvrstite u jelovnik. April i maj su vrhunac sezone ove ukusne i zdrave prolećne namirnice.
Možete ih peći s maslinovim uljem i začinima, dodavati u supe ili salate. Iako je važno imati raznovrsnu ishranu kako biste uneli širok spektar hranljivih materija, ako redovno jedete špargle, to može da koristi vašem zdravlju — i kratkoročno i dugoročno.
Nutricionistkinja Keli Džons upozorava da bi osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi trebalo da se posavetuju s lekarom pre nego što povećaju unos špargli, jer u većim količinama mogu uticati na dejstvo nekih lekova.
Kako špargle utiču na zdravlje?
Poboljšavaju varenje
Špargle su bogate vlaknima, a nutricionistkinja Stejsi Roberts-Dejvis objašnjava da sadrže inulin — prebiotik koji hrani dobre bakterije u crevima. Na taj način podstiču zdravo varenje, smanjuju nadimanje i poboljšavaju redovnost stolice, piše “Parejd” (Parade).
Podižu nivo energije
Iako nisu bogat izvor proteina, špargle sadrže B-vitamine poput tijamina, riboflavina i B6, koji učestvuju u pretvaranju hrane u energiju. Vlakna takođe pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Pomažu pri mršavljenju
“Odlične su za regulisanje telesne težine jer su niskokalorične i bogate vlaknima, što doprinosi dužem osećaju sitosti”, kaže nutricionistkinja Alison Brigam. Jedna porcija ima samo 28 kalorija, a može vam pomoći da duže ostanete siti.
Čuvaju vid
“Špargle su izvrstan izvor vitamina A u obliku beta-karotena, koji se u telu pretvara u retinol – ključan za dobar vid, uključujući noćni vid i percepciju boja”, objašnjava Keli Džons.
Štite od hroničnih bolesti
Zahvaljujući antioksidansima i vlaknima, špargle smanjuju upalne procese u telu i podržavaju zdravu crevnu floru, što može pomoći u prevenciji bolesti poput dijabetesa, autoimunih poremećaja i problema sa mentalnim zdravljem.
B92.