26. Juna 2023.

Ovo nema ni u filmovima: Restoran angažovao lažnog sveštenika da razgovara sa radnicima

Takueria Garibaldi, lanac restorana u srcu Kalifornije, napravio je skandaloznu zaveru čiji su glavni akteri lažni sveštenik, krađa zaposlenih i njihovi gresi.

Ovaj lanac restorana u Sakramentu uhvaćen je na delu u drskoj šemi krađe plata koja bi po svojoj kreativnosti mogla da parira holivudskom filmu o pljački.

Nisu se samo petljali sa brojem radnih sati, već su to podigli na viši nivo uključivanjem maskiranog sveštenika koji je svakodnevno posećivao radnike kako bi ih naterao da ispovede svoje grehe o poslu.

Da stvar bude još gora, zlobna taktika ovog lanca restorana tu nije stala. Navodno su pretili svojim radnicima, pa čak i falsifikovali satnice kako bi prikrili tragove.

Ministarstvo rada SAD je krenulo u akciju i pokrenulo istragu. Ispostavilo se da su vlasnici naredili svojim zaposlenima da lažu istražitelje, tvrdeći da rade 40 sati nedeljno i da imaju slobodne dane.

Radnicima je bilo zabranjeno da koriste uobičajeni digitalni sistem evidencije radnog vremena i umesto toga su morali da popunjavaju staromodne papirne tabele, tvrdeći da rade samo 40 sati nedeljno.

Ministarstvo rada tvrdi da su ispunili ove zahteve pod pretnjom osvetničkih mera kao što su otpuštanje ili pretnje imigracionim statusom.

“Prezirni pokušaji ovog poslodavca da se osveti zaposlenima imali su za cilj da ućutkaju radnike, ometaju istragu i spreče povraćaj neisplaćenih plata”, rekao je u saopštenju za štampu Mark Pilotin, regionalni advokat za rad u Odeljenju za rad.

Ministarstvo rada nije se suzdržavalo u osudi, opisujući postupke vlasnika kao “najbesramnije pokušaje zastrašivanja radnika koje su ikada videli”.

Dok su sedeli licem u lice sa “sveštenikom”, zaposleni su bombardovani pitanjima vezanim za posao i pitani da li se zameraju svojim poslodavcima ili da li su nekome, čak i istražiteljima, loše govorili o njima.

Lanac restorana odlučio je da igra prljavo kada su se pojavile vesti.

Odmah su otpustili Mariju Paru, zaposlenu za koju su sumnjali da je duvala u pištaljku i alarmirala odeljenje za rad. Sada, pored isplate više od 140.000 dolara zaostalih plata i kompenzacije za 35 radnika, Takueria Garibaldi duguje Ministarstvu rada simboličnih 5.000 dolara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare