11. Jula 2023.

Ovo mijenja sve: Kada prirodno izgubite jedan zub, mozak vam ostari za 15 mjeseci!

Uočena veza između oralne higijene i Alchajmerove bolesti

Poznato je koliko je oralna higijena važna za naše sveukupno zdravlje. Ali, da li ste znali da postoji veza između recesije desni i gubitka zuba i smanjenja zapremine mozga, koja je povezana sa Alchajmerovom bolešću?

Recesija gingive može se definisati kao proces povlačenja gornje ivice desni u pravcu vrha korena zuba. Japanski naučnici došli su do ovog saznanja, a prema vestima iz časopisa “Science Daily”, istraživači sa Univerziteta Tohoku u Japanu ispitali su vezu hipokampusa, dela mozga za koji je poznato da se smanjuje sa napredovanjem Alchajmerove bolesti, sa oralnim zdravljem.

Oralni pregledi, magnetna rezonanca i skeniranje mozga obavljeni su dva puta, u razmaku od četiri godine, kod 172 osobe starosti 55 i više godina bez istorije kognitivnih bolesti.

Uočeno je da smanjenje broja zuba i povećanje težine gingivalnih oboljenja rezultiraju brzim skupljanjem levog režnja hipokampusa, koji kontroliše mišljenje i pamćenje. Istraživači su primetili da je gubitak zuba ekvivalentan starenju mozga za jednu do 1,3 godine.

Satoši Jamaguči, jedan od autora studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Neurology”, rekao je:

– Bolesti desni i gubitak zuba, koji su uzrokovani upalom tkiva, najčešće su bolesti zuba. Zbog toga je neophodno proceniti njegovu moguću vezu sa demencijom. Jamaguči je naveo da rezultati studije ukazuju na važnost očuvanja zdravlja zuba.

Objektiv.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare