Lakši je za pripremu, lagan i najbolji uz domaći džem
Kada vam se ne da stajati za šporetom da ispečete brdo palačinki, kaiserschmarrn (ili imperial crumble) je više nego dobra opcija
Oni koji su bar jednom probali kaiserschmarrn ili carski crumble, kako ga još zovu, dobro znaju da je riječ o slatkom jelu kojem je zaista teško odoljeti. Ako ga napravite kako treba, biće lagan i prozračan, a ukus će vas i dalje podsećati na omiljene palačinke. Kaiserschmarrn je, zapravo, odlična opcija kada vam se baš i ne da da provedete sat vremena za šporetom da ispečete malu brdo palačinki za cijelu porodicu. Jer svi koji vole palačinke vole kaiserschmarrn, a mnogo je lakši za pripremu i, baš kao i palačinke, najbolji je sa domaćim džemom.
KAKO JE UOPĆE NASTAO KAISERSCHMARRN?
Kada bi se naziv ovog jela doslovno preveo s njemačkog, glasio bi nešto poput ‘carski nered’. Riječ je, naime, o tradicionalnom austrijskom desertu (a ponekad i o specifičnom slatkom ručku) iza kojeg se krije nekoliko priča o njegovom nastanku. Jedna od njih, na primjer, kaže da je izmišljena kada je farmer kod kojeg su svratili car Franc Jozef i njegova supruga za vrijeme nevremena odlučio da napravi palačinku, ali nije išlo. U nastojanju da sačuva svoje jelo (i lice), farmer je isjekao palačinku na komade, posipao je šećerom i poslužio sa džemom. Naravno, jako im se svidjelo.
Druga priča kako je carica Elizabeta naredila službenom kuharu da za nju pripremi samo lagane deserte, a on je pripremio prozračnu palačinku u komadima i naišao na odobravanje same carice, kao i cara Franca Josifa. Vrlo brzo je ovo jelo postalo dio njihovog stalnog jelovnika.
KAKO JE AUSTRIJCI JEDU?
Kaiserschmarrn je, uz Sacher tortu, najpoznatiji austrijski slatki specijalitet. Austrijanci ga vole servirati uz kompot od šljiva ili pire od jabuka, a ovdje je najčešći dodatak džem od kajsija ili fino bobičasto voće. Najmlađi ga vole uz čokoladne namaze i umake. U zagrebačkoj gostionici Ficlek nedavno smo jeli kaiserschmarrn s malinama, što nam se jako svidjelo.
GDJE ISPROBATI KAISERSCHMARRN?
Kaiserschmarrn ili carski crumble se uglavnom poslužuje u restoranima koji nude tradicionalna jela. Neko vrijeme mogli ste ga kušati u bistrou Točkica na zagrebačkoj Ljubljanici, zatim u ranije spomenutom Filceku te u austrijskom restoranu Wirtshaus, gdje se servira uz mousse od jabuka, marmeladu i čokoladni namaz, a nudi se po cijeni od 7,50 eura.
KAKO KAISERSCHMARRN RADI?
Trebat će vam samo nekoliko osnovnih sastojaka, kao što su jaja, da pripremite carski crumble. šećer, mlijeko, brašno i puter. Posebnu pažnju treba obratiti na trenutak kada u smjesu dodajete snijeg od bjelanaca, jer mora ostati što je moguće lepši i prozračniji da bi palačinka na kraju bila baš takva. I na kraju izbor slatkih dodataka prepuštamo vama, ali ako tražite preporuku, uvijek biramo džem od kajsija, koji razrijedimo s malo limunovog soka i zagrijemo u šerpi prije posluživanja.
KAISERSCHMARRN
trebat će vam:
2 jaja
2 kašike šećera
150 ml mleka
180 g oštrog brašna
prstohvat soli
50 grama putera
Pribor: džem, kompot, pire od jabuka…
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. Od belanca napraviti čvrst sneg. Žumanca izmiksajte sa mlijekom, solju, šećerom i brašnom i sve dobro izmiješajte. Lagano umešajte belanca. Otopite puter na laganoj vatri. Sipajte smesu u tepsiju i sačekajte da testo porumeni sa donje strane. Podijelite kaiserschmarn na manje komade kako biste ih lakše okretali. Preokrenite komade pečenog testa. Poslužite sa sosom od jabuka, šećerom u prahu ili džemom.
Jutarnji.hr