20. Juna 2023.

Ovo je znak da sa vašim crevima nešto nije u redu: Tri manje poznata simptoma koja ljudi ignorišu

Telo nam obično daje signale kada nešto nije u redu sa našim organizmom, pa se tako mogu javiti i simptomi za bolesti creva.

Mnogi ih ignorišu, doživljavajući ih kao normalno stanje, ali ipak, stručnjaci upozoravaju da bi trebalo da obratimo pažnju.

Ovo su neki od manje poznatih signala koji mogu ukazivati da nešto nije u redu sa zdravljem naših creva, a na koje lekari posebno skreću pažnju jer ih mnogi zanemaruju – piše Daily Mail.

Gasovi

Jedan od tih simptoma su gasovi. Iako su povremeni sasvim normalna pojava, lekari objašnjavaju da, ako dobijemo gasove nakon jedenja određene hrane, to može da bude znak da naša creva ne razgrađuju hranu onako kako bi trebalo.

Naime, stalna ozbiljna nadutost u trbuhu i preterani gasovi, koji su često povezani s drugim neugodnim simptomima creva kao što su retka stolica i/ili žurba za odlaskom, mogu da budu znak zdravstvenog problema s crevima.

Promene raspoloženja

Kako objašnjavaju lekari, naša probava i mentalno zdravlje međusobno su povezani, a svaki poremećaj u crevima može da rezultira stresom, teskobom, depresijom i drugim mentalnim zdravstvenim stanjima kao što je šizofrenija. Naime, poremećaj najčešće uzrokuje neravnoteža između mikroorganizama u crevima koji su odgovorni za održavanje zdrave probave.

Problemi sa kožom

Rafinisani šećer i zasićene masnoće često mogu biti uzročnici lošeg kvaliteta kože jer mogu uzrokovati neravnotežu crevnih bakterija što može pridoneti kožnim problemima kao što su akne, rosacea, ekcem, psorijaza pa čak i perut.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare