22. Maja 2023.

Ovo je zemlja u kojoj je minimalac 3.000 evra i u njoj živi oko 100.000 Srba

Zemlju u kojoj nedeljna plata iznosi oko 1.000 dolara, a u kojoj je mesečni minimalac 3.000 evra. U kojoj je javni dug na niskom nivou, koja neguje socijalnu državu, koja uspešno upravlja svojom imigracionim politikom.

U kojoj je nezaposlenost na istorijsko niskom nivou. U kojoj je efikasan zdravstveni sisitem uspeo iskorieniti zarazne bolesti poput rubeole. I koja je na korak od toga da prva u svetu zauvek u istoriju odnese još jedno oboljenje – raka grlića maternice, piše Slobodna Dalmacija.

Zamislite zemlju okupanu suncem najvećim delom godine, u kojoj se čak i u zimskim mesecima temperatura retko spušta ispod 10 stepeni Celzijusovih. Zemlju čiji su gradovi kao stvoreni za razglednice i čija sela njihovi stanovnici ne napuštaju, nego se u njih novi doseljavaju.

Ne pričamo bajke. Takva zemlja postoji. Zove se Australija i u njoj živi oko 100.000 Srba, prenosi Blic.

Australija je danas 12. najjača ekonomija na svetu. Dvadeset i sedam godina nije imala recesiju – tri puta duže nego je to, pošlo za rukom jedno Nemačkoj. Australija i dalje po solidnim stopama – raste.

Zemlja bogata rudama i energentima

Nekoliko je razloga za ovako pozitivan rezultat. Australija je bogata rudama, u prvom redu gvožđem i ugljom. Ima i velike zalihe gasa, zlata, aluminijuma, nikla, dijamanata i opala. Koliko god joj evropsko i američko tržište bilo daleko, toliko joj je blizu azijsko najdinamičnije na svetu.

U Kini, Indiji, jugoistočnoj i Južnoj Aziji živi polovina svetskog stanovništva. I ono ima svoje potrebe. Uz to, Australiji je blizu Kina, sa svojim najbrže rastućom svetskom privredom. A kako ono rapidno raste, raste potražnja za onim što Australija ima viška.

U doba pre 27 godina, kada se na startu devedesetih suočila sa recesijom, tamošnja vlast se nije ustručavala da sprovede reforme. Deo tereta plaćanja troškova zdravstvenog osiguranja i penzija prebacila je na svoju srednju klasu. Rezultat? Australija se nije utopila u visokom javnom dugu, a udeo troškova za penzije danas iznosi polovinu onoga što za istu namenu prosečno plaćaju zemlje druge države OECD-a.

Australija je visoko razvijena demokrakija u kojoj se poštuje privatno vlasništvo i u kojoj se neguje vladavina prava. Korupcija i mito nisu ključni modus operandi u svetu politike i biznisa, a transparentnost je jedna od zaštitnih znakova tamošnje vlasti.

Jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu

Australija ima i jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu. Što je u čitavoj priči o uspehu samo pripomoglo.

Naravno, život u Australiji ima i svoju drugu, manje bajkovitu stranu medalje. Ljudi koji su prešli šezdesetu i tamo teško dobijaju posao. Nezaposleni koji žive sa zaposlenim supružnikom, nemaju pravo na naknadu za nezaposlene.

IT sektor, građevina, poljoprivreda, stočarstvo i prehrambena industrija i dalje beleže visoki rast, pa je i do poslova u tim sektorima lako doći.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare