7. Jula 2023.

“Ovo je van kontrole”: Ulazimo u katastrofalnu situaciju

Nezvanična analiza podataka pokazala da su prosečne svetske temperature u sedam dana, do srede, bile najtoplije u istoriji merenja.

Zbog toga je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da su “klimatske promene van kontrole”.

“Ako ćemo istrajati u odlaganju ključnih mera koje su potrebne, mislim da ulazimo u katastrofalnu situaciju, kao što pokazuju poslednja dva temperaturna rekorda”, rekao je Gutereš, govoreći o svetskim temperaturnim rekordima oborenim u ponedjeljak i utorak.

Prosečna globalna temperatura vazduha, naime, u utorak je iznosila 17.18 stepeni Celzijusa, prema podacima američkih Nacionalnih centara za predviđanje okoline (NCEP), nadmašivši rekordnih 17.01 stepen, postignut u ponedeljak.

Za sedmodnevno razdoblje koje se završilo u sredu, dnevna prosečna temperatura bila je za 0.04 stepena viša nego bilo koje sedmice u 44 godine merenja, objavila je platforma “Climate Reanalyzer”, Univerziteta Mejn.

Ti podaci su pokazali da je prosečna temperatura Zemlje u sredu ostala na rekordnoj visini od 17.18°C.

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), čije se brojke smatraju zlatnim standardom u klimatskim podacima, rekla je da ne može potvrditi te nezvanične podatle.

“Svesni smo da se nalazimo u toplom razdoblju zbog klimatskih promena, a u kombinaciji s El Ninjom i vrućim letnim uslovima vidimo rekordno tople površinske temperature koje se beleže na mnogim lokacijama šito sveta”, rekli su iz NOAA-e.

Naučnici međutim kažu da bi povećanje toplote prouzrokovano antropogenim globalnim zagrievanjem u kombinaciji s povratkom El Ninja moglo dovesti do više novih temperaturnih rekorda.

UN je potvrdio povratak El Ninja u utorak, a poslednji veliki El Ninjo bio je 2016., koja je i dalje najtoplija godina zabeležena od kada postoje merenje.

“Velike su šanse da će mesec jul biti najtopliji ikad. Ikad, što znači u zadnjih 120.000 godina”, rekao je dr. Karsten Haustajn, naučni saradnik na Univerzitetu u Lajpcigu.

Zabeležena je i izuzetno blaga zima na Antarktiku. Delovi kontinenta i obližnji ocean bili su za 10-20 stepeni topliji od proseka, piše Gardijan.

“Temperature su neuobičajene iznad okeana, a posebno oko Antarktika ove sedmice jer su frontovi vetra jaki i guraju topao vazduh dublje prema jugu”, rekao je Ragu Murtugude, profesor na Univerzitetu Merilend.

Čari Vijajaragavan, polarni istraživač koji je redovno posećivao Arktik i Antarktik u poslednjih 10 godina, rekao je da je globalno zagrevanje očigledno na oba pola i da to podstiče topljenje leda koje podiže nivo mora.

“Zagrevanje klime moglo bi dovesti do povećanog rizika od širenja bolesti poput ptičjeg gripa na Antarktiku, što će imati razorne posledice za pingvine i drugu faunu u regionu”, rekao je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare