Pokazalo se da antioksidanti, posebno flavonoidi, u borovnicama podstiču ove efekte, kao i da nude druge prednosti za zdravlje mozga, uključujući:
– Smanjenje rizika od demencije
– Smanjenje efekata Alchajmerove bolesti
– Sprečavanje gubitka pamćenja u vezi sa godinama
– Jačanje moždanih ćelija
– Povećanje koncentracije i fokusa
– Poboljšanje mentalnog zdravlja
Borovnice takođe imaju malo kalorija i šećera. Borovnice imaju oko jednu trećinu kalorija drugog voća kao što su banane, sa oko 20% manje šećera. One su jedno od najbogatijih bobica i veoma su bogate vlaknima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Borovnice su pune vode što ih čini i hidratantnim. Svaka borovnica sadrži oko 85% vode.
Sveže ili smrznuto?
Kada je u pitanju debata između izbora svežih ili smrznutih borovnica, odgovor je… OBA! Bilo da se konzumiraju sveže, smrznute, konzervisane ili kao ekstrakt, borovnice nude bezbrojne zdravstvene prednosti. U stvari, smrznute borovnice – posebno kada su zamrznute na mestu berbe – jednako su hranljive kao i sveže borovnice. Samo obavezno pažljivo proverite etikete i uverite se da nema dodanog šećera.
Saveti za kupovinu borovnica
Da biste uštedeli na troškovima, kupujte sveže borovnice kada su u sezoni i cena je niska. Zatim ih možete zamrznuti da biste kasnije uživali.
Pomešajte borovnice u smutije, dodajte ih grčkom jogurtu, koristite ih u našoj bezglutenskoj koprezi ili jednostavno uživajte u svežim, direktno iz kese.
Borovnice neće nužno rešiti probleme sa spoznajom ili nas učiniti odmah pametnijima. Uz to, svako malo (i bobica) pomaže. Pre nego što napravite bilo kakve značajne promene u vašoj ishrani, razgovarajte sa svojim lekarom ili registrovanim dijetetičarom.