16. Juna 2024.

Ovo je navika broj jedan koje se morate odreći ako imate upalu

Simptomi poput bola, oteklina, umora, gastrointestinalnih tegoba, ranica u ustima i poremećaja raspoloženja mogu biti znakovi upale.

Ako ih primetimo i uzrokuju nam probleme, trebali bismo isprobati postupke za smanjenje upale. Reumatološkinja dr Elizabet Ortiz podelila je svoj najveći savet i ostale stvari koje treba imati na umu.

Dakle, prema dr Ortiz, loša ishrana najviše doprinosi razvoju upale.

“Ishrana je uveliko povezana s upalom, sve je u crevima. Obično savetujem pacijentima da za početak pogledaju svoj unos hrane. Zatim možemo smisliti plan kako bismo bili sigurni da hrana radi za njih, a ne protiv njih”, rekla je za Parade.

Tačnije, pita pacijente jedu li hranu koja izaziva upalu, visoko prerađenu hranu te jedu li dovoljno voća i povrća.

Nekoliko primera hrane koja izazivaju upalu su: crveno meso, peciva i pržene namirnice.

“Ta hrana može da promeni crevne bakterije koje tada mogu da stupe u interakciju s našim imunološkim sistemom i na kraju dovedu do upale”, pojasnila je reumatološkinja.

Alternativno, protivpalne namirnice uključuju, ali nisu ograničene na losos, citrusno voće i paprike.

Hrana nije jedina stvar koju treba uzeti u obzir

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) preporučuju odraslima da konzumiraju najmanje pet porcija, odnosno otprilike 400 grama voća i povrća dnevno.

Ipak, hrana nije jedina stvar koju treba uzeti u obzir kada se radi o smanjenju upale. Dr Ortiz takođe naglašava važnost kvalitetnog sna.

“Odlazak u krevet u isto vreme svake noći, buđenje u isto vreme te spavanje od šest do osam sati pomaže imunološkom sistemu da ostane uravnotežen i može smanjiti upalu”, zaključila je reumatološkinja.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare