Sadržaj beta-karotena je skoro 30 puta veći od onog u mrkvi
Njen sadržaj beta-karotena je skoro 30 puta veći od onog koji se nalazi u mrkvi, dnevna doza ove plavo-zelene alge sadrži više željeza nego dvije šolje špinata, a dokazano je da je efikasna. Ova izuzetno hranjiva alga je korisna za zdravlje srca, regulaciju šećera, probavu, imunitet, energiju i oporavak mišića, te vid. Zbog svoje otpornosti, može izdržati i preživjeti ekstremne alkalne uslove vrlo slane vode koja sadrži od 30 do 270 grama soli po litri. Pored svega ovoga, spirulina je bogat izvor proteina, minerala i drugih hranjivih tvari. Dovoljno dobrih razloga da je nazovemo savršenim saveznikom za zdravlje.
Preporučena dnevna doza ove plavozelene alge je oko pet grama, a postepeno se može povećati na 10 grama dnevno. Obično se prodaje u obliku tableta ili praha, tako da će sedam grama praha zadovoljiti dnevne potrebe za 14 posto tiamina (vitamin B1), 20 posto riboflavina (vitamin B2), 11 posto potreba za željezom i 47 posto preporučenih dnevnih potreba za bakrom. Pored navedenog, ostali minerali koji se mogu naći u ovoj algi su kalcij, hrom, magnezij, mangan i cink. U ovoj biljci nalazimo i vitamine C i E.
Snažna antioksidativna i protuupalna svojstva
Spirulina je bogat izvor antioksidansa koji mogu zaštititi od oksidativnih oštećenja. Glavna aktivna komponenta se zove fikocijanin, kompleks pigmenta i proteina koji spirulini daje jedinstvenu plavo-zelenu boju. Osim toga, fikocijanin se može boriti protiv slobodnih radikala i inhibirati proizvodnju upalnih signalnih molekula, nudeći impresivne antioksidativne i protuupalne efekte.
Doprinosi boljoj probavi
Spirulina sadrži aminokiseline koje osiguravaju probavne enzime, što olakšava zdravu probavu. Također pomaže u borbi protiv crijevnih infekcija jer sadrži imunološke ćelije koje se bore protiv virusa i na taj način potiču probavu.
Snižava nivo LDL-a i triglicerida
Redovna upotreba spiruline može sniziti ukupni holesterol, LDL holesterol i trigliceride, a istovremeno povećati HDL holesterol. U studiji provedenoj na 25 osoba s dijabetesom tipa 2, dva grama spiruline dnevno značajno su poboljšala gore navedene markere. Druga studija provedena na osobama s visokim holesterolom otkrila je da jedan gram spiruline dnevno snižava trigliceride za 16,3 posto, a LDL za 10,1 posto.
Štiti jetru
Istraživanja su pokazala da prethodno spomenuti fikocijanin prisutan u spirulini pomaže u zaštiti ćelija jetre od oštećenja toksinima.
Pored ovih prednosti, spirulina povećava energiju, smanjuje anksioznost i stres, regenerira štitnjaču, bori se protiv alergija, pomaže kod PMS-a, poboljšava koncentraciju i pamćenje te hrani tijelo prethodno spomenutim hranjivim tvarima. Zbog cijelog spektra prednosti, donosimo vam prijedlog kako uključiti ovu algu u svoje obroke.

Energetske kuglice sa spirulinom
Sastojci (12 do 15 kuglica):
100 g badema ili oraha
100 g sušenih hurmi (bez koštica)
4 – 8 g (1 do 2 čajne kašičice) praha spiruline
12 g kokosovog brašna (plus još malo za valjanje)
8 g kakao praha (po želji)
15 g meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
15 ml kokosovog ulja (ako je potrebno da se smjesa poveže)
Priprema:
1. Potopite hurme u 100 ml tople vode oko 10 minuta, a zatim ih ocijedite.
2. Orahe ili bademe usitnite u blenderu ili multipraktiku dok ne dobijete fine mrvice.
3. Dodajte datulje, spirulinu, kakao i kokosovo brašno i miješajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu.
4. Ako je smjesa previše suha, umiješajte kokosovo ulje ili malo vode (10 do 15 ml).
5. Oblikujte kuglice (oko 20 g po kuglici) i uvaljajte ih u kokosovo brašno ili mljevene orahe.
6. Stavite kuglice u frižider na najmanje 30 minuta da se stegnu.
Kuglice možete čuvati u hladnjaku do sedam dana ili u zamrzivaču do dva mjeseca. Odlična su grickalica za unos energije i proteina.