26. Juna 2023.

Ovo je najpopularnije jelo prema Guglu i mi imamo recept

Recept koji se najviše pretražuje na Guglu je indijska verzija mekog sira, odnosno “paneer”. Odmah iza njega su se našli recepti za pileća prsa i tiramisu.

Recept koji se najviše pretražuje na Guglu je indijska verzija mekog sira, odnosno “paneer”. Odmah iza njega su se našli recepti za pileća prsa i tiramisu.

“Paneer” je popularni indijski sveži sir koji se koristi u mnogim tradicionalnim jelima. Poznat po svojoj svežini i nežnoj teksturi, koja se topi u ustima, dobar je dodatak skoro svakom jelu.

Sastojci:

  • 6 šolja (oko 1,5 l) punomasnoga mleka
  • 2 veća limuna, iscedite ih
  • malo soli

Foto: Indian Food Images/Shutterstock

Priprema:

  • U velikom loncu prokuvajte mleko na srednjoj temperaturi. Povremeno mešajte kako mleko ne bi zagorelo. Kad mleko počne da kipi, smanjite temperaturu na najmanju moguću.
  • Postepeno dodajte limunov sok i malo soli – kašiku po kašiku, dok mleko ne počne da se zgrušava. Mešajte nežno kako bi se sir odvojio od surutke. Nakon dodavanja limunovog soka, lonac pomerite sa šporeta i pustite da stoji od 5 do 10 minuta dok se surutka potpuno ne odvoji od sira.
  • Postavite cediljku preko posude kako biste uhvatili surutku. Prekrijte cediljku gazom ili kuhinjskom krpom kako bi sir mogao dobro da se ocedi. Nežno prelijte sir u cediljku i ostavite ga da se cedi od 30 do 40 minuta.
  • Ovaj proces uklanja viška surutke iz sira. Nakon što se sir dovoljno ocedio, nežno ga uklonite iz cediljke i stavite na ravnu površinu.
  • Oblikujte sir u željeni oblik – kvadrat, pravougaonik, krug. Ukoliko želite tvrđi “paneer”, stavite ga pod opterećenje (npr. gore stavite težak tanjir) i ostavite tako sat-dva u frižideru.
  • Ukoliko želite da vam “paneer” bude mekši, onda nema potrebe da primenjujete prethodno navedeni korak, već ga možete koristiti odmah nakon ceđenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare