3. Septembra 2024.

Ovo je najopasniji aditiv u ultra-prerađenoj hrani!

To bi moglo biti odgovorno za porast raka kod mlađih ljudi

Preporučljivo je provjeriti listu sastojaka i odabrati proizvode koji ne sadrže nepotrebne aditive

Jedan uobičajeni sastojak koji se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama izazvao je nove debate u svijetu ishrane – to su emulgatori. Ove supstance, koje služe za poboljšanje teksture, izgleda i roka trajanja proizvoda, sada se ispituju zbog njihove potencijalne veze s ozbiljnim zdravstvenim problemima crijeva.


Emulgatori i zdravlje crijeva

dr. Federica Amati, istraživač na King's College London, istakla je potencijalne opasnosti emulgatora – iako oni mogu poboljšati izgled, teksturu i dugovječnost proizvoda, sve ove prednosti mogu imati značajnu cijenu za naše zdravlje – emulgatori mogu poremetiti zaštitni sloj sluzi u crijevima, omogućavajući infiltraciju štetnih bakterija – prenosi Daily Mail . Ova bakterijska invazija može poremetiti ravnotežu crijevnog mikrobioma, što dovodi do upale – stanja povezanog s različitim probavnim poremećajima kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.


Emulgatori i rak crijeva

Novo istraživanje ukazuje na zabrinjavajuću vezu između emulgatora i sve većeg broja slučajeva raka crijeva, posebno među mlađim ljudima. Ovi nalazi su od posebne zabrinutosti s obzirom na široko rasprostranjeno prisustvo emulgatora u ultra-prerađenoj hrani (UPF), koji čine značajan dio prosječne prehrane u mnogim domaćinstvima.

Ultra-prerađena hrana se razlikuje od jednostavne prerađene hrane, koja osim glavne komponente sadrži samo nekoliko dodatnih sastojaka. UPF-ima se teško manipuliše i sadrže brojne aditive, uključujući emulgatore. dr. Amati je naglasio da prepoznavanje UPF-a može biti jednostavno kao uočavanje nepoznatih sastojaka na etiketi — sastojaka koje inače ne biste pronašli u vašoj kuhinji.

Potreba za oprezom

dr. Amati je istakao da je većina istraživanja o djelovanju emulgatora provedena na životinjama, što otežava direktnu primjenu ovih saznanja na ljude. Međutim, do sada prikupljeni dokazi izazivaju zabrinutost.

Studija američkih naučnika objavljena u stručnom časopisu Cancer Research ukazala je na povezanost uzimanja dvaju često korištenih emulgatora – polisorbata 80 i karboksimetilceluloze – s povećanjem rizika od razvoja raka debelog crijeva.

Istraživanje je provedeno na miševima, a autori studije su objasnili da je unos polisorbata 80 i karboksimetilceluloze povezan s promjenama u sastavu crijevne flore, što dovodi do razvoja upalnih procesa i povećanog rizika od raka debelog crijeva.

Potrošače se pozivaju na oprez. Preporučljivo je provjeriti listu sastojaka i odabrati proizvode koji ne sadrže nepotrebne aditive. Ako hrana sadrži puno sastojaka koje ne možete pročitati, ne znate šta su i ne možete ih pronaći u svojoj kuhinji, najbolje ih je izbjegavati ili zamijeniti nečim drugim.

zivim.jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare