Ukoliko nam je prioritet očuvanje zdravlja srca, važno je pažljivo birati ishranu. Prema dijetetičarima i nutricionistima, određene vrste sira mogu značajno uticati na zdravlje srca.
Ipak, jednu vrstu sira su izdvojili kao najgoru za zdravlje srca – topljeni sir.
“Prerađeni sirevi, poput topljenog sira, puni su natrijuma i zasićenih masti, što može da povisi krvni pritisak i poveća rizik od moždanog i srčanog udara”, upozorava dijetetičarka Lori Voker za She Finds.
Takođe napominje da veliki unos tih sireva može povećati holesterol zbog zasićenih masti.
Lori Voker ističe da velike količine masnoća i kalorija u prerađenim sirevima mogu dovesti do gojenja, što je još jedan rizičan faktor za bolesti srca.
Natrijum, ključan sastojak ovih sireva zbog ukusa i dužeg roka trajanja, takođe može ozbiljno ugroziti zdravlje srca. Prekomerni unos natrijuma podiže krvni pritisak, što povećava rizik od hipertenzije i ozbiljnijih kardiovaskularnih problema, poput moždanih udara.
Dijetetičar Dan Galager savetuje: “Birajte sireve poput mocarele ili svežeg sira.”
Osim toga, preporučuje sireve s niskim udelom soli i masnoća, poput fete ili kozjeg sira.
Takođe ističe da su biljne alternative, poput veganskog sira od badema, zdravija opcija, jer sadrže manje zasićenih masti i često su obogaćene kalcijumom.
Lori Voker dodaje da je kontrola porcija takođe ključna.
“Parmezan je zdraviji izbor jer ima manje kalorija i natrijuma od većine prerađenih sireva, dok sveži sir pruža dobar izvor proteina za zdravlje srca”, istakla je.
Uz umereno konzumiranje zdravijih sireva važno je i održavati aktivan stil života kako bismo smanjili rizik od dugoročnih bolesti i očuvali dobro zdravlje srca.
B92.