Hrana koju jedemo ima značajan uticaj na naše zdravlje, posebno na način na koji naše telo podnosi šećer.
Redovna konzumacija određenih vrsta hrane može dovesti do insulinske rezistencije, što često rezultira gojenjem.
Razumevanje koja hrana pridonosi ovim problemima može nam pomoći da donesemo pametnije odluke kada je ishrana u pitanju, da održimo zdravu telesnu težinu i podržimo svoje opšte dobro.
Zato su nutricionista Lisa Ričards i dijetetičarka Ketrin Gervacio otkrile koja hrana može dovesti do insulinske rezistencije i debljanja.
Krofne
Krofne su često pržene u nezdravim uljima i pune su rafinisanih ugljenih hidrata i trans-masti. Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u testu, brzo podižu nivo šećera u krvi, što tokom vremena dovodi do otpornosti na insulin dok se telo bori da učinkovito upravlja glukozom.
“Krofne se obično rade od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast insulina kako bi se regulisalo nivo šećera, što dugoročno može biti štetno za telo i može da dovede do insulinske rezistencije”, kaže Ričards za SheFinds.
Prženi krompirići
Prženi krompirići obično sadrže mnogo nezdravih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i natrijuma, što sve može poremetiti metaboličke procese. Preterani unos rafinisanih ugljenih hidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova u nivoa šećera u krvi, uzrokujući da telo proizvodi više insulina.
Razne bombone
Slatke bombone pune su rafinisanih šećera koji uzrokuju brze skokove šećera u krvi. Ti skokovi šećera podstiču telo da oslobađa velike količine insulina kako bi kontrolisalo niivo šećera u krvi. Gervacio upozorava:
“Konzumacija prekomerne količine rafinisanog šećera može povećati nivo glukoze u krvi, što s vremenom dovodi do insulinske rezistencije.”
Srećom, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća predstavljaju zdraviju alternativu, zaključuje Gervacio.