12. Aprila 2024.

Ovo je banda koja je od države ukrala nevjerovatnih 54 miliona, otkrivena njihova taktika

Petočlana grupa kriminalaca poreklom iz Bugarske podnela je u Londonu više od 6.000 lažnih zahteva za javni novac.

Petočlani bugarski zločinački sindikat u Londonu osuđen je za, kako je krunsko tužilaštvo opisalo, najveću prevaru u korist beneficija u Engleskoj i Velsu.

Grupa od tri žene i dva muškarca podnela je više od 6.000 lažnih zahteva u periodu od četiri i po godine preko Univerzalnog kreditnog sistema, institucije koja isplaćuje mesečne isplate nezaposlenima, koristeći identitete različitih ljudi.

Bugarski kriminalci živeli su luksuznim životom na kreditima vrednim skoro 53,9 miliona funti koje su “ukrali” svojom sofisticiranom taktikom. Podneli su lažna potraživanja za takozvani “univerzalni kredit”, pri čemu je svaki zahtev pokazao drugačiji broj mobilnog telefona i niz lažnih dokumenata, uključujući ugovore o zakupu, falsifikovane platne liste i falsifikovana pisma lekara opšte prakse, stanodavaca i zaposlenih. Ukoliko bi zahtev bio odbijen, pokušali bi ponovo dok ne uspeju, piše The Sun.

Neke od tvrdnji su koristile stvarne informacije od ljudi koji su plaćali bande da podnesu potraživanja u njihovo ime.

Povraćaj sredstava je u toku
Trenutno se radi na povratu ogromnih suma novca, a veruje se da je dobar deo potrošen i na imovinu u Bugarskoj.

Najveća istraga o prevari u Velikoj Britaniji pokrenuta je kada se u tvrdnjama pojavio obrazac ponovljenih imena i adresa.

Policajci su zaplenili više od 900 digitalnih uređaja i pronašli 750.000 funti u gotovini skrivenom u koferu ispod kreveta.

Njihova imovina je zamrznuta nakon hapšenja i policijskih racija na imanjima početkom maja pre tri godine. Hrpe novčanica pronađene su sakrivene oko njihovih domova, a na jednom od zaplenjenih mobilnih telefona bio je snimak na kojem se vidi kako jedan od počinilaca Alija baca novac u vazduh po stanu dok ga nepoznata žena sakuplja.

Nakon što je pušten pod istragom, Ali je pobegao iz zemlje u Bugarsku i potom je izručen Velikoj Britaniji u februaru prošle godine kako bi se suočio sa pravdom.

„Veoma ozbiljan napad na sistem pomoći Ujedinjenog Kraljevstva“
Ben Rid, specijalizovani tužilac u Upravi za ozbiljan ekonomski, organizovani kriminal i međunarodni sektor CPS-a, nazvao je slučaj “veoma ozbiljnim napadom” na britanski sistem finansijske pomoći.

AD

Objašnjavajući kako se banda tako dugo izvlačila sa kriminalom, Reid je za The Sun rekao: „Kada ste hodali ulicom u Vud Grinu, videli biste prodavnicu na uglu i sve bi izgledalo legitimno. Ušli biste na ulazna vrata i bile bi police sa hranom i pićem. Ali pozadi su bile dodatne sobe sa stolovima i kompjuterima.

„Iz ovih prostorija banda je Odeljenju za rad i penzije podnela hiljade lažnih zahteva potkrepljenih lažnim dokumentima kao što su ugovori o zakupu, ugovori o radu i slično. Izveli su kontinuirani napad na sistem koji je osmišljen da podrži najugroženije ljude u Srbiji. našeg društva i tretirani kao bankomat za finansiranje njihovog raskošnog načina života“, dodao je on.

U novembru, nakon što je banda uhapšena, Odeljenje za rad i penzije uvelo je poboljšani proces provere zahteva za Univerzalni kredit. Mel Stride, državni sekretar, rekao je: „Neizmerno sam ponosan na rad istražitelja Odeljenja i moja poruka je jasna, ako činite prevaru radi koristi, prevarite poreske obveznike i mi ćemo vas uhvatiti.

Pol Mejnard, ministar zadužen za borbu protiv prevara, naglasio je da se sada više radi na otkrivanju prevaranta i da će im novi plan i strategija pomoći da ih smanje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare