21. Maja 2025.

Ove sezonske namirnice čuvaju srce

Lokalno i sveže sezonsko voće i povrće ne samo da sadrži više hranljivih sastojaka, već je često i povoljnije. Uključivanje raznovrsnih namirnica u ishranu omogućava unos različitih antioksidanasa korisnih za srce, pa zato posebno treba razmisliti o ovom voću i povrću kako bismo što bolje unapredili svoje zdravlje.

Voće i povrće u sezoni (a i ono koje dolazi malo kasnije) pomažu u regulisanju krvnog pritiska, smanjenju upala i jačanju srčanog mišića. Zato, sada je idelan trenutak da obogatite tanjir svežim plodovima koji mogu da se pazare na pijacama i koji ne samo da prijaju po ukusu, već i pozitivno utiču i zdravlje.

Jagode

Konzumiranje 2,5 porcije jagoda dnevno može poboljšati kardiometaboličke faktore rizika i osetljivost na insulin, dokazuje istraživanje iz 2021. Ovo voće je bogato antioksidansima i vitaminom C, koji neutrališu slobodne radikale – čestice koje mogu oštetiti srce i ubrzati proces starenja ćelija. Jagode se lako uklapaju u svakodnevnu ishranu: mogu se jesti samostalno, dodavati u smutije, salate ili uz ovsenu kašu i grčki jogurt, piše Veri vel helt.

Tikvice

Tikvice predstavljaju dobar izvor kalijuma, minerala koji je ključan za kontrolu krvnog pritiska i smanjenje rizika od moždanog udara i srčanih oboljenja. S obzirom na to da većina ljudi unosi nedovoljno kalijuma, proleće i leto su idealno vreme da se u ishranu uključi više tikvica i drugog povrća bogatog ovim nutrijentom. Osim kalijuma, tikvice sadrže i vitamin C i dijetalna vlakna, koji doprinose zdravom varenju i pomažu u eliminaciji holesterola iz krvi.

Veoma je svestrana namirnica, pa se tikvice mogu peći u rerni, pržiti na tiganju ili grilovati. Uz dodatak maslinovog ulja i mešavinu začina bez soli (kao što su beli luk, biber, peršun, mirođija ili mlevena gorušica), predstavljaju ukusan i srcu prijatan obrok.

Borovnice

Sadrže antocijanine, prirodne pigmente sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, koji mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Borovnice su takođe dobar izvor dijetalnih vlakana, što je jedan od ključnih elemenata u ishrani za očuvanje zdravlja srca. Osim toga, borovnice sadrže i vitamin K, koji je važan za pravilno zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, kao i mangan, koji podržava rad imunog i reproduktivnog sistema.

Paradajz

Bogat je kalijumom i vitaminom C, a jedan od najznačajnijih sastojaka paradajza je likopen, snažan antioksidans koji je, prema istraživanjima, povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Breskve

Obiluju kalijumom, vitaminom C i vlaknima, koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju nivoa holesterola i štite od srčanih oboljenja. Sadrže i antioksidanse koji doprinose kardiovaskularnom zdravlju.

Kajsije

Kajsije su voće bogato antioksidansima, vitaminima A, B i C, fenolnim jedinjenjima i karotenoidima, koji poboljšavaju zdravlje krvnih sudova i štite od koronarnih bolesti. Sadrže i pektin, prirodno vlakno koje podstiče varenje. Mogu biti zdrava zamena za desert, naročito uz dodatak jogurta i cimeta.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare